Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se tuto neděli setká v Albánii s mučedníky komunismu

Ze světa / MiH / ČBK / 18. září 2014 9:57
Papež se tuto neděli setká v Albánii s mučedníky komunismu

Katedrála sv. Pavla v hlavním albánském městě Tiraně
Autor: Wikipedia.org / Dori / Creative Commons

Vatikán - Víra mučedníků komunismu a povzbuzení k mezináboženskému dialogu budou hlavními tématy nedělní (21. září) cesty papeže Františka do Albánie. Uvedl to vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi, podle kterého návštěva země nejvíce zasažené komunismem poukazuje na Františkovu volbu jít na periferie. "Albánie byla považována za první ateistický stát na světě a vepsala ateismus do samotné konstituce," doplnil Lombardi k jednodenní cestě papeže Františka do Albánie.

„Prvním motivem cesty je vzdání pocty za mučednictví pro víru způsobené strašným pronásledováním ze strany ateistického komunismu. Albánie byla považována za první ateistický stát na světě a vepsala ateismus do samotné konstituce. Papeži také velmi záleží na povzbuzení k atmosféře pozitivního, mírumilovného a harmonického soužití mezi náboženstvími, aby tak toto soužití (…) bylo signálem pro ostatní země a části světa,“ řekl Lombardi.

Program proběhne v hlavním albánském městě Tiraně, římský biskup zde pronese celkem šest proslovů. Hlavními body bude bohoslužba na náměstí pojmenovaném po Matce Tereze, mezináboženské setkání na tamější katolické univerzitě a nešpory v katedrále, kde budou zaujímat zvláštní místo lidé pronásledovaní komunismem. Papež také navštíví Centrum Betánie, které pečuje o postižené a opuštěné děti.

Cestu budou symbolicky doprovázet postavy sv. Jana Pavla II. a bl. Matky Terezy. Vatikánský tiskový mluvčí u této příležitosti připomenul cestu polského papeže do země 25. dubna 1993, kdy vysvětil čtyři biskupy a obnovil tak katolickou hierarchii zničenou komunistickým režimem: „Stojí za to se znovu podívat na tuto návštěvu, která byla velmi dojemná, i pro ty, kdo se jí účastnili: Velmi silné projevy, které doporučuji k přečtení… je možné je přečíst všechny, neboť jich nebylo mnoho. Avšak odpolední projev hovořil o zkušenosti ateismu, který se pokoušel popřít Boha a zničit člověka, a o nové perspektivě, jež se otevírala,“ dodal Lombardi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)