Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Polský kněz a oběť komunismu Popieluszko stanul na cestě ke svatořečení

Ze světa / MiH / ČTK / 21. září 2014 9:07
Polský kněz a oběť komunismu Popieluszko stanul na cestě ke svatořečení

Polský kněz Jerzy Popiełuszko, zavražděný příslušníky komunistické tajné policie
Autor: Wikipedia.org / Ejdzej / Creative Commons

Paříž/Varšava - Polský katolický duchovní Jerzy Popieluszko, kterého před 30 lety zavraždili důstojníci komunistické tajné policie, se zřejmě ocitl na cestě k prohlášení za svatého. Na pařížském předměstí Créteil začala církevní komise přezkoumávat "nevysvětlitelné uzdravení" smrtelně nemocného Francouze jako zázrak, připisovaný umučenému knězi. Uvedla to polská televize TVN 24. 

Zázračné uzdravení se podle stanice odehrálo na Popieluszkovy nedožité narozeniny 14. září 2012, kdy v nemocnici v Creteil šestapadesátiletý François umíral na rakovinu. Lékaři už pacientovi nedávali žádnou naději a manželka zařizovala pohřeb. Polská řeholnice Rozalia, působící v nemocnici, přivolala k umírajícímu kněze, aby mu udělil poslední pomazání. Oba se pomodlili k Popieluszkovi o uzdravení pacienta, který upadl do bezvědomí. "Jerzy, dnes jsou tvé i mé narozeniny. Jestli můžeš pro Françoise něco udělat, prosím udělej to. Je na to dnes nejlepší chvíle!" zavzpomínal farář Bernard Brien. 

Následujícího dne přišla řeholnice zase za umírajícím, ale vyděsilo ji, že je lůžko prázdné. "Myslela jsem si, že je to konec, že určitě umřel. Ale pak jsem uslyšela, jak teče voda v koupelně," uvedla řeholnice. Do nemocničního pokoje se vrátila za 20 minut, kdy ji už čekal elegantně oblečený pacient. U zdravotní sestry se raději ujistila, že je to opravdu François. 

"Výsledky lékařských vyšetření byly jednoznačné. Rakovina zmizela, pacient se uzdravil," poznamenala TVN a dodala, že farnost nejprve držela zázrak v utajení, aby si byla jista, že uzdravení bylo úplné, okamžité a trvalé, čili splňuje podmínky pro zázrak. Vytvoření církevní komise napovídá, že mezi preláty se už nepochybuje. Zpráva pro Vatikán by měla následovat během několika týdnů. 

Jerzy Popieluszko se pro Poláky stal symbolem boje proti komunismu. Úřady si stěžovaly, že se Popieluszkovy bohoslužby "mění v politické manifestace, ohrožující pořádek a bezpečnost". V říjnu 1984 sedmatřicetiletého kněze unesli příslušníci tajné policie a po několikahodinovém mučení ho zavraždili. Tělo se o několik dní později našlo ve Visle. Popieluszkův pohřeb se stal jednou z největších demonstrací proti komunistickému režimu, přišly na něj stovky tisíc lidí. Jako mučedník byl před čtyřmi lety blahořečen, což je předstupeň před prohlášením za svatého. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)