Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Posád požehná ve Starém Městě nový kostel Svatého Ducha

Domácí zpravodajství / MiH / Ado.cz / 24. září 2014 19:00
Biskup Posád požehná ve Starém Městě nový kostel Svatého Ducha

Staré Město (Uherskohradišťsko) - Významnou událost prožijí v neděli 5. října farníci a návštěvníci Starého Města na Uherskohradišťsku. Při slavnostní bohoslužbě, které bude od 16.00 hodin předsedat českobudějovický světící biskup Pavel Posád, totiž bude po více než desetileté výstavbě požehnán zdejší kostel Svatého Ducha.

Objekt postavený podle návrhu slovinského architekta Ivo Goropevšeka stojí v těsné blízkosti památníku Velké Moravy, v ose kostela pocházejícího z 9. století, jehož základy se nacházejí v památníku. „Symbolizuje to, jak spolu obě stavby souvisejí a propojují historii s přítomností,“ vysvětlil staroměstský farář Miroslav Suchomel.

Půdorys nového kostela má tvar rotundy, tedy velkomoravského kostela. Nosnou část hlavní lodi tvoří dvanáct sloupů, které symbolizují dvanáct apoštolů, a spojuje je prstenec představující korunu Panny Marie ve spojení s Kristem. Na to navazuje střecha ve tvaru čtvrtkruhového oblouku připomínající baldachýn a symbolizující lehkost.

Ze strany od památníku se nachází vchod a čelní strana kostela. Tu tvoří dvě věže mírně skloněné směrem k vlastní stavbě a představující dva slovanské věrozvěsty, sv. Cyrila a Metoděje. Osy sloupů i věží se sbíhají v jednom místě, což symbolizuje směřování k jednomu cíli – Bohu. Věže jsou uprostřed propojeny křížem, jehož tvar vychází z nálezu při archeologickém průzkumu této lokality. Hlavní loď má navrženo venkovní opláštění ze skla, které symbolizuje pronikání paprsků (darů Ducha svatého) a otevřenost církve.

V suterénu vzniklém pod hlavní lodí je navržen sál pro společenské využití a různé kulturní i vzdělávací akce. V přední části je liturgický prostor s oltářem a svatostánkem, který je navržen jako společný pro kostel i zimní kapli, umístěnou za liturgickým prostorem z východní strany.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)