Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka se dnes zúčastnil Svatováclavských duchovních zastavení na Václavském náměstí (Aktualizováno)

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. září 2014 9:44
Duka se dnes zúčastnil Svatováclavských duchovních zastavení na Václavském náměstí (Aktualizováno)

Pražský arcibiskup Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Arcibiskup Dominik Duka byl jedním z hostů, kteří se dnes zúčastnili Svatováclavských duchovních zastavení. Sedmý ročník akce začal v 17:00 na Václavském náměstí v Praze a objevil se na něm například i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Zastavení pořádalo Sdružení přátel Václavského náměstí společně s Prahou 1 a Arcibiskupstvím pražským.

Cílem akce bylo připomenout, že Václavské náměstí bylo dějištěm společenských a duchovních změn v České republice, uvedli pořadatelé. Den před svátkem svatého Václava byl na náměstí doprovodný program celé odpoledne.

Václavské náměstí je symbolem toho, že dobro bývá provázeno zlem, zaznělo z několika úst při dnešním Svatováclavském duchovním zastavení. Vystoupila na něm řada duchovních v čele s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou i několik osobností z politické sféry, například starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký nebo europoslanec Stanislav Polčák.

Duchovní zastavení se posedmé konalo v předvečer svátku svatého Václava s cílem připomenout odkaz tohoto patrona českého národa a ukázat jeho význam pro současnost. Václavské náměstí, kterému dominuje socha svatého Václava na koni, bylo dějištěm řady významných okamžiků české historie. "Bojovalo se zde o hodnoty dobra a zla, o spravedlnost," připomněl Duka.


Toto místo však má i druhou tvář, v noci se stává nebezpečným, pohybují se na něm bezdomovci, narkomani i prostitutky. "Je symbolem, že je dobro provázeno zlem a bohatství chudobou," uvedl starosta Lomecký. Náměstí je podle něj koncentrovaným obrazem celého českého národa.

Řečníci postupně připomínali různé aspekty života svatého Václava, jehož odkaz je podle nich stále aktuální. Europoslanec Polčák řekl, že byl tento světec nejen duchovní, ale také státní osobností. Starosta Lomecký zase vypíchl jeho prozápadní orientaci.

Svatováclavské duchovní zastavení zahájili moravští poutníci, kteří celé odpoledne putovali Prahou. Přinesli kopii Palladia země české, kovového reliéfu Panny Marie, který svatý Metoděj údajně při křtu věnoval svaté Ludmile. Její vnuk Václav tento obraz zdědil po její smrti. Čeští katolíci mu připisují ochrannou moc.

Arcibiskup Duka po svém projevu položil kytici s trikolórou k soše svatého Václava. Pak před zaplněnou horní část Václavského náměstí přijel Sbor Selských jízd, šest dívek na koních doprovázených praporečníky. Společně vyslechli národní hymnu a program akce, kterou pořádalo Sdružení přátel Václavského náměstí společně s Prahou 1 a Arcibiskupstvím pražským, uzavřel Svatováclavský chorál.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)