Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vláda dnes projednala zprávu o restitucích, ta upozorňuje na problémy (Aktualizováno)

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 1. října 2014 10:23
Vláda dnes projednala zprávu o restitucích, ta upozorňuje na problémy (Aktualizováno)

Strakova akademie, sídlo české vlády
Autor: Wikipedia.org / Packa / Creative Commons

Praha -  

Vláda dnes schválila zprávu o průběhu vydávání majetku v rámci církevních restitucí, která upozorňuje mimo jiné na to, že se státním úřadům ne vždy daří dodržovat zákonné lhůty k vyřizování církevních výzev k navrácení majetku. Mezi hlavní důvody zpoždění podle zprávy patří nutnost pečlivého ověřování žádostí v archivech nebo místy problematická komunikace s katastrálními úřady.

Například Státní pozemkový úřad podle zprávy ke 30. červnu letošního roku obdržel 3408 výzev týkajících se 67.205 nemovitostí. Z nich stačil projednat jen 594 výzev k navrácení 8597 nemovitých věcí. Ještě menší je pak množství schválených a uzavřených dohod.

O něco lepší je situace v Lesích České republiky, na něž také směřuje velká část žádostí. Do poloviny roku obdržely 2064 žádostí na 48.473 nemovitostí, z nichž stihly projednat 1099 žádostí na 23.267 nemovitých věcí. Schválených dohod bylo k poslednímu červnu ale jen 152.

"Ze získaných údajů je zřejmé, že ne vždy se daří povinným osobám dodržovat lhůty k vyřizování výzev o vydávání majetku ve smyslu zákona o majetkovém vyrovnání," stojí i proto ve čtvrtletní zprávě šestičlenného vládního monitorovacího týmu. Ten také poznamenává, že se zatím církve kvůli prodlení neobracejí na soudy. Zároveň varuje, že případné soudní žaloby by mohly zatěžovat státní rozpočet, protože by náklady řízení v případě neúspěchu musel platit stát.

Restituční řízení se podle zprávy prodlužuje například kvůli tomu, že žádosti je nutné ověřovat často v několika archivech, což může někdy trvat i měsíce. V dalších případech je problematická komunikace s katastrálními úřady, v případech vydání jen části pozemků je pak zase třeba připravit oddělovací geometrické plány.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplácí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se během 17 let církvím postupně až na nulu snižuje příspěvek na podporu činnosti, který činil asi 1,5 miliardy korun ročně. Platnost církevních restitucí loni potvrdil Ústavní soud.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)