Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup František Radkovský oslaví pětasedmdesátiny, podal abdikaci (Aktualizováno)

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 2. října 2014 12:07
Biskup František Radkovský oslaví pětasedmdesátiny, podal abdikaci (Aktualizováno)

Plzeňský biskup František Radkovský
Autor: bip.cz

Praha - Již více než dvacet let, celou dobu její existence, stojí v čele plzeňské diecéze biskup František Radkovský. Tento významný představitel katolické církve v Česku, který byl mimo jiné jmenován čestným občanem Plzně a rodné Třeště, oslaví 3. října 75. narozeniny.

Radkovský, který stojí v čele druhé nejmladší diecéze v ČR, se narodil v Třešti na Jihlavsku a po maturitě na Jedenáctileté střední škole v Telči vystudoval matematickou statistiku na Matematicko-fyzikální fakultě pražské Univerzity Karlovy. Po promoci v roce 1962 a základní vojenské službě pracoval jako matematický statistik ve Státním výzkumném ústavu pro výzkum automatizace sklářského průmyslu a později v Pedagogickém ústavu ČSAV, kde se podílel na přípravě modernizace výuky matematiky.

V roce 1966 nastoupil do kněžského semináře a začal studovat na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. Kněžské svěcení přijal v Praze v červnu 1970 a poté působil jako duchovní v Mariánských Lázních a ve Františkových Lázních. V březnu 1990 byl papežem Janem Pavlem II. jmenován titulárním biskupem aggarským a světícím biskupem pražským. Biskupské svěcení přijal v Praze z rukou pražského arcibiskupa kardinála Františka Tomáška následující měsíc. Za biskupské heslo si zvolil slova z 1. listu apoštola Jana: "Uvěřili jsme v lásku".

Prvním biskupem nově zřízené diecéze plzeňské byl jmenován v květnu 1993 a v červenci téhož roku se ujal jejího řízení.

V těchto dnech podal abdikaci na funkci diecézního biskupa. Podle kodexu církevního práva má každý biskup římskokatolické církve povinnost při dovršení 75 let zaslat svou abdikaci papeži, informovala dnes na stránkách biskupství jeho mluvčí Alena Ouředníková.

"Biskup František Radkovský abdikační dopis odeslal k rukám papeže Františka prostřednictvím apoštolského nuncia v ČR Giuseppe Leanzy," uvedla. Jmenování nového diecézního biskupa může trvat rok i několik let. Radkovský chce ještě dokončit několik úkolů a i po nástupu nového biskupa chce dál sloužit církvi. "Bude-li s tím můj nástupce souhlasit, rád bych sloužil v některé z farností plzeňské diecéze, která trpí nedostatkem kněží, tak dlouho, dokud mi síly budou stačit," uvedl Radkovský.

Vysvětlil také další postup. Papež podle něj po určité době přijme abdikaci, čímž se místo diecézního biskupa uvolní a může začít hledání nástupce. Dosavadní biskup získá titul emeritní a zůstanou mu některé pravomoci, může například s dovolením představeného světit kněze. Pokud je abdikující biskup ještě fyzicky a psychicky schopný vést diecézi, může ho papež do nástupu nového biskupa jmenovat administrátorem diecéze s o něco omezenějšími pravomocemi. Pokud papež emeritního biskupa nejmenuje, může nového administrátora zvolit sbor vybraných kněží diecéze. I tento sbor může administrátorem určit dosavadního biskupa.

Hledání nového diecézního biskupa začne dotazováním u biskupů a kněží v celé ČR na ideálního kandidáta. Apoštolský nuncius pak vybere tři jména a rozešle je s podrobným dotazníkem biskupům a kněžím. Z jejich odpovědí pak vypracuje profily kandidátů a předá je papeži, který spolu se svými poradními orgány rozhodne o novém plzeňském biskupovi, doplnil Radkovský.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)