Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Muslimové včera zahájili rituály pouti do Mekky

Ze světa / juml / ČTK / 3. října 2014 7:27
Muslimové včera zahájili rituály pouti do Mekky

Ilustrační foto - Posvátné místo všech muslimů - mešita v Mekce a svatyně Kaaba
Autor: Wikipedia.org / Ali Mansuri / Creative Commons

Mekka - Téměř dva miliony muslimů proudily od včerejšího rána z Mekky do údolí Míná vzdáleném asi sedm kilometrů od ní. Začaly tím první rituály islámské pouti do Mekky, kterou má alespoň jednou za život vykonat každý věřící, který je na to dostatečně bohatý a zdravý. Místní úřady očekávají letos asi tři miliony poutníků.

Muži zabalení do dvou pruhů nesešité bílé látky a zahalené ženy se na cestu vydali po ranní modlitbě ve Velké mešitě v Mekce. Někteří šli pěšky, další do stanového městečka odvezly autobusy. Poutníci se začali usazovat v nehořlavých stanech vybavených vším potřebným, aby se zde mohli modlit a přečkat noc. Připravují se zde na hlavní poutní obřad, jímž bude páteční rozjímání na planině Arafát. Vydají se k ní po páteční ranní modlitbě.

Pouť do Mekky, hadždž, je pátým pilířem islámu a připadá každoročně na poslední měsíc muslimského lunárního kalendáře. Letos do Saúdské Arábie přijelo přes 1,4 milionu věřících z ciziny, zbytek jsou místní.

"Vykonat pouť bylo vždy mým snem," řekla agentuře AFP alžírská poutnice Azíza Jusfíová. Saíd Tadžamul Hak z Indie se modlí za odpuštění a milost a to, že je v Mekce, mu připadá fantastické. Do Mekky se ke svému údivu dostal i francouzský konvertita Alexandre, který projel s manželkou 7000 kilometrů a o vízum do Saúdské Arábie požádal v Nigeru. Směřoval původně jen na malou pouť - umru - a v to, že by se mohl stát účastníkem velké pouti, nedoufal. Malou pouť může v Mekce muslim vykonat kdykoli v roce.

Přesun davu lidí do Míná se obešel zatím bez incidentů. Úřady vyčlenily na zabezpečení poutníků na 80.0000 policistů a vojáků. V případě útoku je připraveno zasáhnout 18 bojových vrtulníků Black Hawk. Velký důraz se klade na hygienická opatření, aby se zamezilo šíření koronaviru MERS a viru eboly. Jsou jimi postiženy některé africké a blízkovýchodní země a zemřelo na ně na 3300 lidí. Na poutníky dohlíží několik zdravotnických týmů a zatím nenašly u nikoho příznaky onemocnění. Z preventivních důvodů Saúdská Arábie letos nevydala žádná víza pro občany tří západoafrických zemí - Sierry Leone, Guineje a Libérie, kde se vyskytlo nejvíc případů eboly.

"Přijeli jsme z Lagosu, tam jsme prošli kontrolou a znovu tady v Saúdské Arábii, takže určitě nejsme nakažení," uvedl jeden z poutníků, nigerijský doktor Abdalsamad Šudaní. Jen pár věřících okolo něj mělo na obličeji ochranné roušky či na rukou ochranné rukavice, které by je mohly ochránit před případnou nákazou.

"Čekal jsem celý život na to, abych se sem mohl dostat a upřímně, přeji si, abych zde zemřel, takže dostat nějaký virus je to poslední, co mě trápí. A jak vidíte, jsem už na vozíčku," svěřil se agentuře Reuters jiný z věřících, jednasedmdesátiletý Ismáíl Sálih z Egypta.

Poutní rituály trvají pět dní a po pátečním rozjímání na Arafátu bude v sobotu následovat svátek obětování, při němž budou poraženy statisíce obětních zvířat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)