Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Náměstkyně z MK: Muslimové by asi zvláštní práva církví nedostali

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 8. října 2014 17:21
Náměstkyně z MK: Muslimové by asi zvláštní práva církví nedostali

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Praha - Ústředí muslimských obcí dosud nepodalo ministerstvu kultury žádost o přiznání zvláštních práv a není pravděpodobné, že by tak v dohledné době učinilo. Při dnešním jednání sněmovního výboru o petici proti udělení vyšší registrace to řekla náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová. Z jejího vyjádření vyplynulo, že by ji asi nedostalo. Petici iniciativy Islám v ČR nechceme podepsalo přes 24.500 lidí.

Ústředí muslimských obcí podle Kalistové sice splnilo podmínku desetileté registrace jako státem uznané církve, nezveřejňovalo ale výroční zprávy. Muselo by navíc dodat přes 10.400 podpisů.

Někteří poslanci se podivovali nad tím, že ústředí dostalo před deseti lety základní registraci. Islám podle nich porušuje základní práva, jako je rovnost lidí. Ještě ostřeji se vyjádřil zástupce petičního výboru Martin Konvička. "Jsou důvodná podezření, že v mešitách dochází k trestné nebo společensky nebezpečné činnosti," uvedl. Islám označil za ideologii, jež je v rozporu s demokracií.

Ministerstvo kultury podle jeho zástupců nechalo zpracovat k žádosti o základní registraci Ústředí muslimských obcí posudky a žádný tehdy nevyzněl tak, že by nemělo být zaregistrováno. Nejsou prý ani poznatky o trestné činnosti, které by odůvodňovaly zrušení registrace.

"Chtěl bych vidět odborníka, který posudek dělal," podotkl Pavel Plzák (ANO). Ministerstvo nakonec na naléhání Františka Laudáta z TOP 09 slíbilo, že nechá provést nový odborný rozbor.

Mezi zvláštní práva patří možnost vyučovat náboženství na státních školách, mít své duchovní v armádě a ve vězení, konat církevní sňatky, zřizovat církevní školy a zachovávat povinnost mlčenlivosti duchovními v souvislosti s výkonem zpovědního tajemství.

Zmíněná zvláštní práva v Česku může vykonávat 21 církví nebo náboženských společností. Ne všechny vykonávají všechna z nich, například právo vyučovat náboženství na státních školách má 11 z nich.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)