Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Obnova piaristického kostela v Litomyšli nadále pokračuje

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 10. října 2014 17:45
Obnova piaristického kostela v Litomyšli nadále pokračuje

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže v Litomyšli
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Creative commons

Litomyšl (Svitavsko) - Skleněná instalace od Václava Cíglera v piaristickém kostele v Litomyšli na Svitavsku bude bez laserového kříže. Náklady by byly příliš vysoké, řekla dnes ČTK mluvčí města Michaela Severová. Tento týden začali řemeslníci v nově opraveném kostele umělecké dílo skládat. 

"Kvůli laserovému kříži by se v kostele muselo mlžit, aby byl vidět, což je z hlediska památky problém. A neslo by to další náklady, finanční hledisko rozhodlo," řekla Severová. Laserový kříž měl plout v prostoru ve výšce nad oltářem. Bylo by jej komplikované uvést do provozu také kvůli skříni varhan na kůru, protože by jedno z laserových čidel zakrývala. 

Moderní instalace bude umístěná v křížení chrámových lodí. Skládá se ze skleněného sloupu zavěšeného u stropu, kruhového zrcadla pod ním a obětního stolu. Dvěma miliony korun přispěl na dílo soukromý mecenáš, 250.000 na obětní stůl dalo město a sklárna věnovala sklo. "Jsme rádi, že se podařilo získat peníze od mecenáše, nebýt jeho, neměli bychom nic," řekla mluvčí. 

Město opravilo barokní kostel Nalezení svatého Kříže, který byl v havarijním stavu od konce 50. let minulého století, s pomocí evropských dotací za 70 milionů korun. Na počátku 90. let se památka dočkala jen částečných oprav. Kostel patří státu, město jej má ve výpůjčce. Nedávno o navrácení majetku požádal piaristický řád, jehož zástupci dopředu avizovali, že převezmou-li kostel, bude nadále sloužit duchovním, kulturním i společenským účelům. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)