Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Islamistická sekta Boko Haram pustoší církev v Nigérii

Ze světa / MiH / Radiovaticana.cz / 10. října 2014 18:17
Islamistická sekta Boko Haram pustoší církev v Nigérii

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Russavia / Creative Commons

Nigérie - Mluvčí diecéze Maiduguri, do které náleží tři severonigérijské státy, seznámil agenturu Fides se smutnou bilancí nedávných násilností sekty Boko Haram. V posledních měsících stoupenci islamistického hnutí vypálili celkem 185 kostelů a donutili 190 tisíc lidí k útěku.

V posledních dvou měsících padlo do rukou sekty 11 měst, celkově tak islamisté kontrolují 25 měst na území severonigerijské diecéze. Katolické farnosti ve městech Gulak, Shuwa, Michika, Bazza a jiných byly vypleněny a obyvatelstvo, včetně katolických kněží, z nich uprchlo. Diecézní mluvčí popisuje neutěšené podmínky, ve kterých nyní uprchlíci žijí. Ve vysokých počtech 60 až 70 lidí je přijímají do svých domovů příbuzní a přátelé. Ve městech kontrolovaných teroristy zůstali staří a nemocní lidé, ale také hodně mládeže. Ženy jsou vystaveny sexuálnímu násilí a šíří se praxe svévolných poprav, jak dokazuje smrt vojenského pilota, který se katapultoval z letadla sestřeleného bojovníky z Boko Haram.

V Niamey, hlavním městě Nigeru, se v tomto týdnu koná vrcholná regionální schůzka o možnostech boje s touto teroristickou kupinou. Boko Haram totiž začíná ohrožovat také sousední země, o čemž svědčí úmrtí sedmi lidí na severu Kamerunu, kam teroristé namířili své rakety. 

Boko Haram (česky: Západní učení je rouhání) je islamistická povstalecká skupina, operující na území severní Nigérie. Jejím cílem je z Nigérie vytvořit muslimský stát, založený na striktním výkladu práva šaría. Šaría již platí v muslimských severních státech, na převážně křesťanském jihu nikoliv. Boko Haram je známá svými teroristickými útoky, které stály stovky lidí životy. Dne 13. listopadu 2013 označily Spojené státy organizaci za teroristickou. Dne 22. května 2014 přidala Rada bezpečnosti OSN Boko Haram na svůj seznam teroristických organizací.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)