Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve vyšebrodském klášteře objevili renesanční fresky patronů

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 5. listopadu 2014 20:10
Ve vyšebrodském klášteře objevili renesanční fresky patronů

Rožmberská brány s freskami patronů
Autor: klastervyssibrod.cz

Vyšší Brod (Českokrumlovsko) - Při restaurování Rožmberské brány, která je reprezentativním vstupem do areálu Vyšebrodského kláštera, našli restaurátoři renesanční fresky. Objevili na nich patrony kláštera a řádu a také symboly zakladatelů kláštera - Rožmberků. Informují o tom cisterciáci na svých internetových stránkách.

"Veliké překvapení nás čekalo po odkrytí vrstev maleb na průčelí Rožmberské brány, která je součástí nedávno restituované budovy. Restaurátoři postupně obnovili celou obří fresku ze 16. století s postavou sv. Bernarda a sv. Benedikta a uprostřed opět září postava Panny Marie, patronky našeho kláštera a cisterciáckého řádu," uvedl vyšebrodský převor Justin Berka.

To vše je ozdobeno symboly zakladatelského rodu Rožmberků, kterým se vyšebrodský klášter stal duchovním centrem a místem posledního odpočinku. Převor doufá, že se v příštím roce klášteru podaří sehnat peníze na obnovu vnitřní fasády Rožmberské brány. "Uvidíme, jaké nás čeká pod nánosem vrstev překvapení," poznamenal. Také generální úprava vrchního nádvoří se podle něj chýlí ke zdárnému ukončení.

Odhalením fresek na Rožmberské bráně byli překvapeni i památkáři. "Předchozí sondáže, staré několik let, prokazovaly zachování mariánské výzdoby, ovšem my jsme nevěděli v jakém rozsahu se zachovala, a co bylo jejím námětem, to bylo překvapení, které nás letos čekalo, když se podařilo celou fasádu odkrýt a zrestaurovat," řekl dnes ČTK Roman Lavička z oddělení restaurování Národního památkového ústavu.

Objeveny byly zajímavé kamenické artefakty s rožmberskými a pernštejnskými prvky vladařského páru Viléma a Polyxény z Pernštejna a typický rožmberský jezdec. V horní partii pak andělé korunují Pannu Marii a vedle ní jsou zobrazeni patroni řádu - svatý Benedikt a svatý Bernard.

"Nastala složitá volba, do jaké míry malby rehabilitovat, protože z větší části už se nám zachovala jenom červenohnědá podkresba se zřetelnými, ale nepatrnými zbytky barevnosti," konstatoval Lavička. Vzhledem k tomu, že je to reprezentativní vstup do areálu kláštera, zvolili památkáři neobvykle formu větší rekonstrukce maleb.

Skutečné rozvržení maleb, proporce figur i jednotlivé detaily jsou z roku 1590, kdy malířská výzdoba vznikla, ale barevná výplň figur jsou z letošního roku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)