Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Z hrobu byly vyzvednuty ostatky, které mohou patřit Toufarovi

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 8. listopadu 2014 14:57
Z hrobu byly vyzvednuty ostatky, které mohou patřit Toufarovi

P. Josef Toufar na přebalu knihy Jako bychom dnes zemřít měli.
Autor: Nová tiskárna Pelhřimov / archiv Miloše Doležala

Praha - Z hromadného hrobu na pražském hřbitově v Ďáblicích byly vyzvednuty ostatky, které mohou patřit umučenému knězi Josefu Toufarovi. ČTK to dnes řekla pražská radní Eva Vorlíčková. Ostatky nyní budou zkoumat antropologové, výsledky mají být známy do půl roku. Exhumace je nutná pro Toufarovo blahořečení. Proti exhumaci se už dříve ohradilo Sdružení bývalých politických vězňů. Kněze obvinila komunistická státní bezpečnost ze zinscenování takzvaného číhošťského zázraku, v únoru 1950 zemřel na následky mučení.

"Exhumace proběhla, vyzvednuté ostatky budou dále antropologicky analyzovány," uvedla Vorlíčková s tím, že identifikace ostatků ze společných hrobů je vždy obtížná. Ostatky, které nebudou patřit knězi, budou pohřbeny v rakvi. Exhumace je společnou akcí hlavního města a královéhradecké diecéze.

Sdružení bývalých politických vězňů se obává, aby exhumací knězových ostatků nebyl snížen význam ostatních obětí komunismu uložených v hrobě. Naopak Konfederace politických vězňů České republiky s ním souhlasila a vyjádřila přesvědčení, že se tím nenaruší úcta ke všem ostatním obětem komunismu, jejichž pozůstatky se nacházejí v blízkosti těch Toufarových.

Dnešní exhumace je součástí procesu, který katolická církev zahájila loni a na jehož konci by mohl být Toufar blahořečen a později i svatořečen. Podle Tomáše Petráčka, kterého hradecký biskup Jan Vokál pověřil kauzou Toufarova blahořečení, je exhumace nutná a přeje si ji i Toufarova rodina, která o ni usilovala už v letech 1968 a 1992.

Státní bezpečnost obvinila kněze Toufara poté, co se v prosinci 1949 v číhošťském kostele při jeho kázání údajně několikrát pohnul kříž na oltáři. Dodnes neobjasněný úkaz se prý později ještě opakoval. Vyšetřovatelé chtěli, aby se kněz přiznal, že pohyb kříže zinscenoval. Toufar byl zatčen a zemřel následkem mučení 25. února 1950 v Praze, bylo mu 47 let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)