Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidem v Krnově se poprvé otevře věž kostela i s bytem hlásného

Domácí zpravodajství / MiH / ČKT / 15. listopadu 2014 10:28
Lidem v Krnově se poprvé otevře věž kostela i s bytem hlásného

Kostel sv. Marina v Krnově
Autor: Wikipedia.org / Palickap / Creative Commons

Krnov (Bruntálsko) - Po roce oprav se v neděli lidem otevře kostel svatého Martina v Krnově na Bruntálsku. Zájemci se budou moci podívat i do levé kostelní věže. Kromě vyhlídky ve výšce 40 metrů si budou moci návštěvníci prohlédnout také obnovený byt hlásného, který ve věži bydlel až do roku 1909. ČTK to řekla projektová manažerka ostravsko-opavské diecéze Dagmar Jiskrová. 

"Hlásný oznamoval občanům Krnova nejen hodiny, ale i důležité události jako například požáry. Při výstupu do věže si návštěvníci mohou představit, jaké to bylo namáhavé být hlasným v té době a několikrát denně udělat ten výstup," řekla Jiskrová. V bytě hlásného se podařilo obnovit i původní kachlová kamna. 

Mluvčí Biskupství ostravsko-opavského Pavel Siuda uvedl, že věž kostela lákala k výstupu a pohledu na město celé generace Krnovanů. "Někteří z těch šťastných, kteří se na nejvyšší budovu města v minulosti dostali, na zdi nechali i svůj autogram s letopočtem. Dochovala se zde německá jména s daty z konce 19. a první poloviny 20. století. Později přibylo pár autogramů s českými jmény," uvedl Siuda. 

Do věže se dosud nedalo chodit kvůli špatnému stavu schodiště. Věž bude zatím otevřena při výjimečných příležitostech, například o Vánocích, krnovská římskokatolická farnost ale plánuje, že v letní sezoně zavede běžnou otevírací dobu pro turisty. "Je třeba vypracovat provozní řád a najít člověka, který by se o to staral," řekla Jiskrová. 

Opravený kostel bude sloužit nejen duchovním účelům, ale stane se také místem pro pořádání kulturních akcí a koncertů. Oprava stála téměř deset milionů korun. Mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko, která v kraji rozděluje evropské peníze, Michal Sobek uvedl, že dotace na projekt činí 8,4 milionu korun. Součástí projektu bylo také dostavění sociálního a technického zázemí. 

V neděli v 10:00 se v kostele uskuteční děkovná bohoslužba. "Otevření kostela svatého Martina je spojeno se svatomartinskou poutí, kterou v Krnově už tradičně provází příjezd světce na bílém koni. Farníci pro tento slavnostní den připravují pro návštěvníky události poutní perníčky," doplnil Siuda. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)