Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Terorismus nelze ospravedlňovat náboženskými důvody, deklarovalo katolicko-muslimské fórum

Ze světa / MiH / Radiovaticana.cz / 15. listopadu 2014 10:47
Terorismus nelze ospravedlňovat náboženskými důvody, deklarovalo katolicko-muslimské fórum

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Vatikán - „Je nepřijatelné zneužívat náboženství k ospravedlňování terorismu, pronásledování, násilí vůči nevinným lidem, profanace posvátných míst a ničení kulturního bohatství“. Touto deklarací se uzavřelo třetí katolicko-muslimské fórum, které se v těchto dnech konalo v Římě pod mottem: „Společně pracovat a sloužit druhým“.

Katolickou delegaci vedl kardinál Jean-Louis Tauran, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, zatímco muslimskou stranu prof. Seyyed Hossein Nasr, znalec islámských studií na Washingtonské univerzitě. Ve středu 12. listopadu přijal účastníky mezináboženského fóra papež František a vyzval je, aby pokračovali cestou dialogu.

Muslimové a katolíci v závěrečném prohlášení uznávají, že se jejich setkání koná v době vážné světové krize a napětí, což vyžaduje ještě těsnější vzájemnou spolupráci. Poukazují nicméně na mnohé kladné vzory mezináboženské spolupráce ve vzdělávací, charitativní a sociální oblasti. Obě strany naléhají, aby se mladí lidé v rodině, škole, kostele nebo mešitě vychovávali k úctě k druhému člověku. Z tohoto důvodu by také školní osnovy a učebnice měly podávat objektivní obraz o příslušnících druhého náboženství. Je to nezbytné kvůli překonávání předsudků, podezíravosti, zkreslování a nepatřičného zevšeobecňování, které škodí pokojnému soužití, čteme v závěrečné deklaraci.

Obě strany nakonec katolíky i muslimy povzbuzují, aby hledali více příležitostí k setkávání a spolupráci na společných projektech ve prospěch obecného dobra.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)