Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Projev ON-LINE!/ Štrasburk zažívá manévry i protesty kvůli návštěvě papeže

Ze světa / vlu / ČTK / 25. listopadu 2014 9:17
Projev ON-LINE!/ Štrasburk zažívá manévry i protesty kvůli návštěvě papeže

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Tânia Rêgo / ABr

Štrasburk (Francie) - aktualizováno v 11:45 - Projev papeže právě on-line na ČT24!

Sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku a společně s ním celé město se intenzivně připravují na úterní krátkou návštěvu papeže Františka, který promluví před europoslanci a posléze v Radě Evropy. Už nyní evropské instituce střeží desítky policistů, téměř tisícovka akreditovaných novinářů musela projít bezpečnostními prověrkami a na dodatečný příliv hostů se přichystaly i hotely a turistické kanceláře. Příjezd hlavy katolické církve ale vyvolal také protesty.

Papežskou návštěvu Evropský parlament nezažil od roku 1988, kdy byl ve Štrasburku ještě před pádem železné opony Jan Pavel II. Příjezd pontifika tak vyvolal obrovský zájem a velké očekávání. Oproti běžným parlamentním zasedáním do města na francouzsko-německém pomezí nyní přijelo třikrát více novinářů, než je obvyklé - celkem asi devět stovek, kromě nich ale dorazily také desítky diplomatů a představitelů katolické církve.

Okolí parlamentních budov bude od úterního rána téměř neprodyšně uzavřeno - francouzská policie odkloní veškerou dopravu, po několik hodin nebudou u parlamentu zastavovat ani tramvaje a z bezpečnostních důvodů zůstanou prázdná i blízká parkoviště. Posílené policejní hlídky mají střežit rovněž trasu, po níž papež s doprovodem k evropským institucím přijede.

Vatikán uvedl, že Františkovo vystoupení bude mít spíše sekulární a nikoli církevní charakter a papež bude pravděpodobně mluvit zejména o sociálních problémech současné Evropy. Předpokládá se, že zmíní třeba obrovskou nezaměstnanost, která stahuje statisíce rodin do chudoby, nebo příliv nelegálních přistěhovalců, kteří ve velkém umírají při nebezpečných plavbách přes Středozemní moře. Mnohé Štrasburčany ale právě důraz na sekulární podobu papežovy čtyřhodinové návštěvy poněkud rozladil - podle místních médií jsou totiž nespokojeni, že papež do programu nezahrnul návštěvu místní katedrály.

Cíl papežovy návštěvy se nelíbí ani feministickému hnutí Femen, které ostatně proti vedení katolické církve vystupuje opakovaně. Jedna jeho aktivistka včera protestovala do půl těla nahá právě před oltářem katedrály. Na zádech měla anglický nápis Papež není politik a asi po minutě, kdy mávala evropskou vlajkou, zase zmizela v davu. Nebyla tedy ani zadržena policí, jak se to před dvěma týdny stalo jejím kolegyním na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Také ony tehdy protestovaly proti Františkově cestě do Štrasburku a měly při tom na nahých tělech stejný nápis.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)