Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán má finanční rezervy, našel stovky milionů mimo účetnictví

Ze světa / vlu / ČTK / 5. prosince 2014 11:27
Vatikán má finanční rezervy, našel stovky milionů mimo účetnictví

Kardinál George Pell
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Finanční situace Vatikánu je mnohem lepší, než se předpokládalo. Církevní stát má totiž uloženy stovky milionů eur (miliardy Kč) na účtech, které nejsou zaneseny do účetní bilance. Po zevrubné kontrole to zjistil kardinál George Pell, který vede vatikánský sekretariát pro finanční otázky. Podle něj se ukázalo, že církevnímu aparátu nehrozí bankrot a že disponuje dostatečnými rezervami. 

"V podstatě jsme zjistili, že situace je zdravější, než se zdálo, protože stovky milionů eur se skrývaly na účtech jednotlivých sekcí a neobjevovaly se v účetních bilancích," uvedl Pell v článku, který otisklo církevní periodikum Catholic Herald Magazine. 

Podle kardinála se zatím nepřišlo na žádné větší nesrovnalosti, jednotlivá oddělení Vatikánu prý ale dosud měla v podstatě volnou ruku při nakládání s přidělenými prostředky. "Pokud někdo chtěl přesně zjistit, co se (s financemi) děje, bylo to prakticky nemožné," přiznal Pell. 

Australského kardinála Pella jmenoval papež František do čela nově založeného sekretariátu pro ekonomické otázky - jakéhosi ministerstva hospodářství - poté, co se začala množit podezření týkající se vatikánských financí. Problémy se týkaly zejména vatikánské banky (IOR), která spravuje převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce a má na starosti i penzijní systém. Čelila kritice, že nedodržuje standardy boje proti praní špinavých peněz a pomáhá klientům vyhnout se placení daní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)