Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tisíce mladých křesťanů setkání Taizé potřebují ubytování v Praze

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 6. prosince 2014 8:23
Tisíce mladých křesťanů setkání Taizé potřebují ubytování v Praze

Logo setkání Taizé 2014 v Praze
Autor: taize.fr

Praha -  Ještě 9500 míst k ubytování potřebují organizátoři evropského setkání mládeže, které v Praze organizuje křesťanská komunita Taizé.

Každoroční setkání v některém z evropských měst se do Prahy vrací po 24 letech, kdy se v české metropoli konalo poprvé. Do Prahy přijede až 25.000 mladých lidí z celé Evropy. S ohledem ke konfliktu na Ukrajině je podle pořadatelů důležitá očekávaná přítomnost 2600 mladých lidí z této země, více než tisíc účastníků z Běloruska a několika set mladých lidí z Ruska.

Účastníci stráví v Praze pět dní, od 29. prosince do 2. ledna. Pravoslavní, protestantští a katoličtí účastníci se budou třikrát denně setkávat se členy komunity Taizé při společné modlitbě. Jeden z workshopů se bude konat v synagoze.

Jednou z nejdůležitějších zkušeností, které tato setkávání přinášejí, je zážitek pohostinnosti. Mezinárodní tým dobrovolníků, který od září setkání připravuje a má centrum v Kafkově domě, hledá ještě 9500 míst ubytování v hostitelských rodinách. Podmínkami jsou poskytnutí snídaně a dva metry čtvereční, kam lze rozložit spacák. Během dne se budou účastníci podílet na programu a domů se vrátí ve 22:00. Všichni, kdo jsou ochotni poskytnout ubytování, mohou kontaktovat nejbližší křesťanské společenství nebo se dozvědět další informace na stránkách www.taizepraha.cz.

Komunita Taizé je křesťanské ekumenické společenství klášterního typu. Sídlí ve vesnici Taizé v Burgundsku. Založil ji v roce 1940 bratr Roger, původně Roger Schutz-Marschau, který se na počátku druhé světové války usadil ve Francii. Po okupaci celé Francie strávil dobu do konce války v Ženevě. Do Taizé se vrátil v roce 1944 a během let se k němu přidalo několik mladých mužů. Na Velikonoce 1949 se zavázali k životu v celibátu, ve společenství a prostotě. Dnes komunita čítá stovku bratří z různých zemí i církví.

Snaha komunity Taizé o smíření a mír ve světě získala četná uznání a bratr Roger, který zemřel v roce 2005, několik prestižních ocenění, mimo jiné Templetonovu cenu. "Ne náhodou se z vesničky Taizé stalo poutní místo i pro mnoho především mladých lidí z naší země. Bratr Roger byl pro mne jedním z duchovních pilířů sjednocující se Evropy," napsal po jeho smrti bývalý český prezident Václav Havel. Podporu setkání pořádaných komunitou Taizé vyjádřil při své nedávné návštěvě Istanbulu papež František.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)