Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výstava v muzeu v Hodoníně představí pravoslaví v Česku

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. prosince 2014 11:55
Výstava v muzeu v Hodoníně představí pravoslaví v Česku

Biskup Gorazd (vlastním jménem Matěj Pavlík
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Hodonín - Význam pravoslaví v českých dějinách sleduje nová výstava Masarykova muzea v Hodoníně. Jejím cílem je ukázat, že duchovní odkaz pravoslaví zůstal živý i po staletích rozkolu mezi západními a východními křesťany. K vystaveným unikátům patří ikona svaté Ludmily s jejím ostatkem, sdělil ČTK historik Masarykova muzea Marek Vařeka. Právě Ludmilu ctí jako světici pravoslavní i římští katolíci.

S pravoslavím jsou spojeny počátky české státnosti. Křesťanští věrozvěsti Cyril a Metoděj totiž na Velkou Moravu přišli z východu. Odkaz pravoslaví se zcela nevytratil ani poté, co v českých zemích převládla latinská liturgie. Tradice se udržovala alespoň v sázavském klášteře. Po vyhnání tamních mnichů následovala přestávka, byť například husité byli s východní církví v kontaktu.

Pravoslavná církevní obec v Praze znovu vznikla až v 19. století. Za první republiky pravoslaví v Československu sílilo, vznikaly nové chrámy a monastýry. Tragický zlom představovala heydrichiáda spojená s popravami vůdčích osobností církve. Výsadkáři, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, se totiž skrývali v pravoslavném chrámu v Praze.

Nacisté popravili také biskupa Gorazda, jehož v pravoslavné církvi nyní uctívají jako svatého. Gorazd, vlastním jménem Matěj Pavlík, je rodákem z Hrubé Vrbky na Hodonínsku, a také proto mu nová výstava věnuje pozornost. Návštěvníci spatří jeho osobní věci, které mají podle kurátora výjimečnou duchovní hodnotu nejen pro pravoslavné, ale i pro český národ.

K dalším exponátům patří ruské ikony. "Nejstarší ikona nám dokládá úžasné kovotepecké umění starých mistrů 17. a 18. století," uvedl Vařeka. Zajímavostí jsou osobní věci historika Františka Palackého, který o pravoslaví jevil velký zájem, stejně jako další obrozenci.

Výstava se návštěvníkům otevře v pátek 12. prosince. Potrvá do 15. února.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)