Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František: Jenom podávání přijímání situaci rozvedených a znovu sezdaných nevyřeší

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 14. prosince 2014 11:20
Papež František: Jenom podávání přijímání situaci rozvedených a znovu sezdaných nevyřeší

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Tânia Rêgo / ABr

Vatikán - Při pastoraci rozvedených a znovu sezdaných by se církev měla snažit o jejich větší integraci, podle papeže Františka totiž jejich situace často vypadá jako by byli de facto exkomunikováni, uvedl to minulý týden v rozhovoru pro argentinský deník La Nación.

Biskupská synoda podle Bergoglia nejednala o změně žádného bodu učení církve o manželství, ale v případě rozvedených a znovu sezdaných se ptala:

“Co s nimi uděláme, jaké dveře jim lze otevřít? A byla to pastorační starost: budeme jim tedy podávat přijímání? Řešením není podávat přijímání. Jenom toto řešením není. Řešením je integrace. Nejsou exkomunikováni, to je pravda. Nemohou však být kmotry, lektory, nemohou podávat přijímání, nemohou učit katechismus, nemohou dělat mnohé, tady mám seznam. Tak to vypadá, že jsou de facto exkomunikováni!”

Podle Františka je proto třeba pro ně v církvi víc otevřít dveře.

“Proč nemohou být křestními kmotry? Někdo řekne: »Jaké svědectví by dávali svému kmotřenci?« Svědectví muže či ženy, kteří říkají: „Podívej, pochybil jsem, v tomto bodě jsem ujel, ale věřím, že mne Pán má rád a chci se držet Boha. Hřích mne nepřemohl, jdu dál.“ Jaké svědectví je větší? A když přijde někdo z těch zkorumpovaných politických podvodníků, které máme, je církevně sezdán a chce být kmotrem? Přijmete ho? A jaké svědectví dává kmotřenci? Svědectví korupce? Znamená to, že musíme udělat nějakou změnu v hodnotících vzorcích.“

Duchovní přijímání dostalo v závěrečné zprávě méně hlasů, protože nesouhlasili ani jedni, ani druzí

Římský biskup se také odpovídal na otázku, zda souhlasí s řešením, které navrhl kardinál Kasper. Podle něj kardinál pouze přednesl hypotézu, která některé teology vyděsila, což označil za strkání hlavy do písku.

“Jednoduše řekl: »Hledejme hypotézy«. Otevřel tedy cestu. A někteří se vyděsili a došli až tomu, že přijímání nikdy a když tak to duchovní. Ale řekněte mi: »K duchovnímu přijímání netřeba být v milosti Boží?« Proto duchovní přijímání dostalo méně hlasů v relatio synodi, protože nesouhlasili ani jedni, ani druzí. Ti kdo to podporovali, poněvadž je to méně, hlasovali nakonec proti. I ti, kteří to nepodporovali, a chtějí to druhé, protože jim to nestačí.“

Papež František také odmítl, že by odvolání amerického kardinála Raymonda Burke z Tribunálu Apoštolské signatury nějakým způsobem souviselo s jeho názory na synodě. S Burkem se o jeho přesunu na pozici protektora Maltézského řádu domluvili už dlouho před synodou, k samotné změně došlo ale až po biskupské synodě, aby se ji jako prefekt mohl ještě účastnit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)