Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Anglikánská církev v Británii jmenovala svou první biskupku

Ze světa / juml / ČTK / 17. prosince 2014 15:22
Anglikánská církev v Británii jmenovala svou první biskupku

Biskupka Libby Laneová
Autor: stpeteshale.org.uk

Londýn - Anglikánská církev v Británii dnes jmenovala svou první biskupku, kterou se stala Libby Laneová. Tento historický krok, který tamní anglikány velmi rozděluje, ukončuje staletí trvající vedoucí postavení mužů v církvi a přichází 20 let od okamžiku, kdy bylo ženám umožněno, aby v Británii vykonávaly kněžský úřad.

Laneová byla vysvěcena na kněžku v roce 1994 a úřad vykonávala v anglickém městě Blackburn v hrabství Lancashire. Od dubna 2007 je vikářkou v hrabství Cheshire na severozápadě Anglie. Je vdaná a její manžel George je také kněz, slouží jako kaplan na letišti v Manchesteru, uvedla stanice BBC.

Diskuse o biskupském svěcení žen v Anglii vedla před lety málem k rozštěpení anglikánské církve, která v Anglii zahrnuje kolem 27 milionů pokřtěných věřících. Ve světě pak mají církve anglikánského společenství kolem 80 milionů členů a působí ve více než 160 zemích. Vedení církve v Anglii nakonec návrh schválilo letos v červenci a formálně potvrdilo minulý měsíc.

Anglikánská církev je v Anglii státní církví, v jejímž čele stojí panovník. Královna i vláda biskupské svěcení žen podpořily. Naopak otevřeně proti potvrzení žen jako biskupů v Anglii bylo ještě nedávno silné tradicionalistické křídlo v církvi, které má teologické námitky a domnívá se, že to odporuje Bibli.

Jako biskupky ženy slouží již léta v anglikánské církvi například v Austrálii, na Novém Zélandu, v Kanadě a ve Spojených státech. Tvrdě proti svěcení žen jsou naopak anglikánské církve v Africe.

Církve z jednotlivých zemí tvoří anglikánské společenství, jehož čestným předsedou je britský arcibiskup z Canterbury. Ten však nevykonává svou autoritu mimo Anglii a zahraniční církve nemají vazbu na britskou monarchii a rozhodují se a fungují samostatně. Společné je pro ně ale například to, že kněží nejsou vázáni celibátem.

Nynější změna v církvi v Anglii tedy není závazná pro jiné anglikánské církve, ale podle církevních představitelů je silným vzkazem, který mnohé z těchto církví povede ke stejnému kroku.

Anglikánství je stále nejčastěji spojováno s anglikánskou církví, avšak anglikánské církve existují v mnoha částech světa. Anglikánské společenství je v různé míře přítomné ve více než 160 zemích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)