Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zimní číslo časopisu PROPAMÁTKY je věnované sakrálním stavbám

Domácí zpravodajství / kir / Propamatky.cz / 18. prosince 2014 10:55
Zimní číslo časopisu PROPAMÁTKY je věnované sakrálním stavbám

Obálka časopisu PROPAMÁTKY, který vydává Institut pro památky a kulturu, o.p.s.
Autor: propamatky.info

Česká republika - Otevírání klášterů lidem a jejich úloha v dnešní společnosti, cena Patrimonium pro futuro za obnovu kostela sv. Kateřiny v obci Křižovatka nebo nová růže pro Rosa coeli v Dolních Kounicích. Nejen tato témata naleznete v aktuálním čísle čtvrtletníku PROPAMÁTKY.

Zimní vydání časopisu spojuje téma sakrálních památek z pohledu možností jejich obnovy a financování, ale také jejich významu v dnešní společnosti. Benedikt Mohelník, provinciál České dominikánské provincie, v rozhovoru přibližuje kulturní a duchovní aktivity kláštera dominikánů na Starém Městě pražském. Hovoří zejména o platformě Dominikánská 8. Popisuje ji jako mentální otevírání kláštera v centru historické Prahy široké veřejnosti.

Další článek je o obci Křižovatka na Chebsku. Tentokrát se jedná o obnovu kostela sv. Kateřiny, o níž se zasloužila především obec. Starosta Jan Strachota popisuje průběh oprav památky, historii kostela i uznání odborné komise, která obci udělila cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro v kategorii Obnova památky, restaurování.

Torzo kostela Panny Marie v Dolních Kounicích, jakožto významná středověká památka, bylo letos obohaceno o nový výtvarný prvek, jenž ctí historii i genia loci a zároveň představuje současné umělecké dílo. Další text popisuje, jak úspěch veřejné sbírky ovlivňuje způsob její propagace. V krátkých zprávách zjistíte, kolik přibylo nově zapsaných památek. Dočtete se také o příkladu zpřístupňování památek hendikepovaným občanům a další text přibližuje, jak naše kulturní dědictví vnímají lidé s postižením. V přehledu se dozvíte, jaké různé soutěže a ocenění v oblasti kulturního dědictví se u nás vyhlašují.

 Text časopisu ke stažení v pdf formátu je na stránkách vydavatele PROpamatky.info . Časopis v tištěné podobě, lze získat ZDE.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)