Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež jmenoval do komise pro ochranu nezletilých oběti zneužívání

Ze světa / juml / ČTK / 18. prosince 2014 15:34
Papež jmenoval do komise pro ochranu nezletilých oběti zneužívání

Ilustrační foto
Autor: pixbay.com / kheinz46

Vatikán - Papež František rozšířil Komisi pro ochranu nezletilých o další členy. Jsou mezi nimi dvě oběti tohoto zneužívání, které v současnosti vedou sdružení zaměřená na boj proti tomuto druhu kriminality. Papež komisi jmenoval loni v prosinci v souvislosti s rozsáhlým skandálem kolem sexuálního zneužívání dětí římskokatolickými kněžími

Jak dnes informoval vatikánský rozhlas, původně sedmičlenná komise má nyní celkem sedmnáct členů ze všech světadílů. Jejím předsedou zůstává bostonský arcibiskup, kardinál Seán Patrick O'Malley. V komisi je zastoupeno osm žen, z toho dvě řeholnice, a devět mužů, z toho pět kněží.

V komisi, jejíž příští zasedání bude na počátku února příštího roku, tak převažují laici. Bývalými oběťmi jsou Irka a Brit.

Komise má za úkol se zabývat mimo jiné oblastí výchovy, která má předejít zneužívání dětí, nebo trestními postupy v oblasti zločinů páchaných na dětech.

Papež při jejím zakládání zdůraznil, že "církev musí pokládat ochranu nezletilých za jednu ze svých nejvyšších priorit".

Římskokatolická církev se s obviněními, že někteří její duchovní léta zneužívali děti a jejich nadřízení se pak skandály snažili před veřejností ututlat, potýkala zejména v posledních letech. V roce 2009 byla zveřejněna zpráva o stovkách případů sexuálního zneužívání dětí kněžími v Irsku, které vedení církve zamlčovalo. Krizi důvěry v církev prohloubily rovněž případy zneužívání dětí a mladistvých kněžími hlášené z Německa, Belgie, Spojených států a dalších zemí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)