Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán: Kardinála Bertoneho nahradil ve funkci francouzský kardinál Tauran

Ze světa / MiH / ČTK / 20. prosince 2014 20:48
Vatikán: Kardinála Bertoneho nahradil ve funkci francouzský kardinál Tauran

Nový kardinál komoří Jean-Louis Pierre Tauran
Autor: Wikipedia.org / Dragan Tatic / Creative Commons

Vatikán - Novým vatikánským kardinálem komořím, tedy mužem, který stane prozatímně v čele římskokatolické církve v případě úmrtí či abdikace papeže, se stal francouzský kardinál Jean-Louis Pierre Tauran. Ve funkci vystřídal bývalého muže číslo dvě ve Vatikánu, kardinála Tarcisia Bertoneho. Informaci dnes přinesla agentura AFP. 

Jednasedmdesátiletý Tauran, který vede papežskou radu pro mezináboženský dialog, je velkým zastáncem sbližování s představiteli umírněného islámu, přižemž ale horlivě odsuzuje muslimský extremismus. Tauran, který trpí Parkinsonovou chorobou, v březnu 2013 z balkonu baziliky svatého Petra ohlásil světu nového papeže, tedy Františka. 

Za Bertoneho éry církev čelila sérii skandálů kolem odhalení sexuálního zneužívání dětí kněžími či úniku důvěrných dokumentů o korupci a mocenském boji v centrální správě Vatikánu. Osmdesátiletý italský kardinál a bývalý státní sekretář byl podle svých kritiků hlavním viníkem toho, že se církev dosud nedokázala s těmito aférami vypořádat. Jeho jméno zaznělo i při projednávání případu Vatikánské banky, kterou italské úřady vyšetřují kvůli podezření z praní špinavých peněz. Bývalý prezident banky měl přitom velmi blízko právě k Bertonemu. 

Bertone samotného papeže podráždil na jaře, když vyšlo najevo, že si za značné peníze zřídil ve vatikánském paláci San Carlo luxusní byt o rozloze bezmála 700 metrů čtverečních. Tam se také po dosažení osmdesátky počátkem prosince uchýlil na dožití. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)