Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev v Mexiku vyzvala vládu k zesílení boje proti násilí

Ze světa / vlu / ČTK / 22. prosince 2014 10:40
Církev v Mexiku vyzvala vládu k zesílení boje proti násilí

Kardinál Norberto Rivera
Autor: Wikipedia.org

Mexiko - Mexická římskokatolická církev vyzvala vládu prezidenta Enriqueho Peňu Nieta, aby pozměnila svou strategii v boji proti násilí a beztrestnosti. Církev, která má v zemi velký vliv, vyjádřila "velké pochopení" s nespokojeností veřejnosti v této otázce, uvedla dnes agentura AP.

Kardinál Norberto Rivera řekl v neděli novinářům, že změny strategie a postojů vlády jsou "naprosto nezbytné". Zdůraznil, že papež František události v Mexiku sleduje s obavami, a to nejen zmizení 43 studentů v mexickém státě Guerrero na jihu země. V Mexiku podle kardinála zmizelo v posledních letech více než 20.000 lidí.

Mexiko sužují dlouhou dobu boje gangů a další kriminalita. Nespokojenost obyvatel vypukla naplno poté, co koncem září zmizela skupina studentů v guerrerském městě Iguala, kde je podle vyšetřovatelů zkorumpovaná policie předala zločineckému gangu, který studenty zavraždil. Jeden z gangsterů při vyšetřování vypověděl, že jim policie řekla, že studenti jsou členy konkurenčního gangu. Zásah prý nařídil starosta Igualy José Luis Abarca, kterého po několika týdnech na útěku policie zadržela.

Nespokojenost s tempem vyšetřování případu a výsledky policejního pátrání po studentech, které dosud vedlo k pouze identifikaci jednoho mrtvého těla, motivovala v posledních týdnech Mexičany k masovým demonstracím po celé zemi. V polovině prosince došlo ke krvavému střetu mezi policií a demonstranty v ulicích města Chilpancingo.

Pokračující násilnosti a hlavně případ studentů podle průzkumu stál část popularity prezidenta Enriqueho Peňu Nieta, který v jeho důsledku slíbil velkou ústavní reformu k vymýcení korupce z řad policie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)