Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František zatelefonoval uprchlíkům v iráckém Kurdistánu

Ze světa / vlu / ČTK / 25. prosince 2014 12:37
Papež František zatelefonoval uprchlíkům v iráckém Kurdistánu

Papež František
Autor: Flickr.com / Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František ve středu povzbudil uprchlíky v iráckém Kurdistánu. V telefonátu, který přenášela žívě italská televize, je vyzval, aby vytrvali, a ujistil je, že na ně myslí. Do Kurdistánu se uchýlili Iráčané před boji, jež letos rozpoutali radikálové z Islámského státu na severu Iráku. Mnozí z uprchlíků jsou křesťané a příslušníci komunity jezídů.

"Drazí bratři, jsem vám ve svém srdci velmi nablízku. Myslím na nevinné děti, na děti, které zemřely nebo jsou zneužívány. Myslím také na prarodiče, kteří žili své životy a teď musejí nést takový kříž. Objímám vás všechny a přeji vám svaté Vánoce," řekl papež v telefonátu do tábora Ankává u kurdského střediska Irbílu.

Přirovnal osud uprchlíků k osudu Ježíše. "Jste jako Ježíš o vánoční noci. Ani pro něj nebylo místo a musel se zachránit útěkem do Egypta," řekl. Připomenul tak biblický příběh o útěku svaté rodiny do Egypta před králem Herodem, který nařídil vyvraždění novorozenců.

Papež se na blízkovýchodní křesťany obrátil tento týden už jednou, a to dopisem, v němž je vyzval, aby neopouštěli oblast, kde křesťané žijí 2000 let.

Při středeční vánoční mši řekl před asi 5000 věřícími shromážděnými v bazilice svatého Petra, že dnešní svět potřebuje více laskavosti a dobroty. Dnes papež pronese z balkonu baziliky tradiční poselství Městu a světu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)