Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vánoce jsou podle čínských komunistických úřadů záležitost Západu

Ze světa / vlu / ČTK / 25. prosince 2014 14:37

Peking - Úřady ve východní Číně zakázaly slavit Vánoce v tamních školách. Podle zdůvodnění je třeba dávat přednost tradičním čínským svátkům, jakým je například slunovrat, před svátky západními.

Zákaz se týká škol ve městě Wen-čou v provincii Če-ťiang. Městu Wen-čou se přezdívá Jeruzalém Východu - žije tam asi milion křesťanů, pro něž jsou Vánoce hlavním náboženským svátkem roku. V dubnu tam úřady nechaly zbořit protestantský kostel postavený z peněz věřících. Na podzim zase byly odstraněny kříže z více než 400 kostelů v Če-ťiangu. Když ve Wen-čou odnesený kříž tento týden nahradili dvěma svařenými kusy železa, objevili se téměř okamžitě uniformovaní muži a provizorní náhradu zničili. "Sledují nás pečlivě, nemůžeme s tím nic dělat, zabrání jakémukoli pokusu obnovit kříž," sdělil agentuře AP zástupce kostela.

K zákazu vánočních oslav se připojila také univerzita v severočínském Si-anu. Studenti se tam většinou o Vánocích scházeli s přáteli u večeře, letos ale museli sledovat propagandistické filmy. "Buďte dětmi hodnými své země a postavte se proti vulgárním západním oslavám," stálo na transparentu visícím na budově univerzity.

Čínské komunistické vedení, které hlásá ateismus, chce mít náboženské tradice pod kontrolou, píše agentura AFP. Podle statistik z roku 2010 se 23 milionů Číňanů hlásí k protestantismu a necelých šest milionů ke katolicismu. Křesťané tvrdí, že důslednost, s níž Peking proti nim postupuje, je motivována strachem z rychlého rozrůstání komunity. K zaregistrovaným se dá totiž přičíst 100 milionů nezávislých následovníků, a to už znamená pro komunistickou stranu s 85 miliony členy početní hrozbu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)