Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup Graubner navštívil Moldavsko a přislíbil pomoc tamní církvi

Domácí zpravodajství / MiH / Ado.cz / 5. ledna 2015 17:05
Arcibiskup Graubner navštívil Moldavsko a přislíbil pomoc tamní církvi

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner
Autor: Vít Luštinec / Christnet.eu

Kišiněv/Olomouc - Mezi vánočními svátky a Novým rokem navštívil opět po devíti letech olomoucký arcibiskup Jan Graubner biskupa Antona Coşu v moldavském Kišiněvě. V roce 1990 měla římskokatolická církev v této zemi jedinou farnost s jediným knězem, bohoslužby se konaly ve hřbitovní kapli. Dnes má Moldavsko vlastní biskupství s dvaceti farnostmi, v nichž se zapojuje asi dvacet tisíc věřících.

„Návštěva pro mne byla velkým povzbuzením. Místní církev je velmi chudá, ale živá. Ekonomicky žije ze zahraniční pomoci a také česká charita tam podporuje nějaké projekty. Na památku jsem v jedné farnosti dostal hezký obraz malovaný na látce třináctiletou dívkou v kurzu, který dotuje naše charita,“ sděluje své dojmy arcibiskup Graubner a pokračuje: „Zaujal mě dětský domov či setkání se studentem, který po odchodu z domova bydlí s dalšími pěti v samostatných garsonkách na faře. Žádná farnost se neomezuje jen na bohoslužby. Sociální práce, výuka i volnočasové aktivity jsou znamením života, který přitahuje. Respektují svobodu, ale všem se nabízí duchovní formace, se všemi se vytváří společenství s živými vztahy a společnými aktivitami. Nedivím se, že taková církev roste,“ dodává.

Popisuje také další zážitky z cesty: „Moldavsko je země s největší chudobou v Evropě. Není práce, mnoho lidí pracuje v zahraničí, stát nemá na důchody a tak vyplácí jen tolik, co stačí důchodcům na skromný byt. Na jídlo nezbude nic. Církev prostřednictvím svých organizací dává denně oběd pěti stům lidí. Nezisková organizace založená katolickou církví dává další tři tisíce obědů chudým na šedesáti místech v zemi. Kněží nemají zajištěný plat. Jen z darů diecéze Drážďany dostává každý sto euro na měsíc.“ Arcibiskup Graubner proto nabídl jménem své diecéze finanční příspěvek na sociální a zdravotní pojištění jejich kněží. „Až si k tomu zřídí právní strukturu, připraví se smlouva o spolupráci,“ uvedl.

Součástí návštěvy byla také turistická prohlídka jednoho z největších vinných sklepů na světě. Podzemní chodby v obci Crikova vznikly těžbou kamene pro stavbu měst. Celkem měří přes 120 km, z nichž 50 km dnes užívají státní vinné sklepy vyvážející víno i do ČR.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)