Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Moskevský patriarcha Kirill při vánoční bohoslužbě vyzval ke smíření na Ukrajině

Ze světa / juml / / 7. ledna 2015 7:31
Moskevský patriarcha Kirill při vánoční bohoslužbě vyzval ke smíření na Ukrajině

Ilustrační foto - Patriarcha Kirill, nejvyšší představitel Ruské pravoslavné církve
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Moskva - Být pravoslavnými věřícími nejen v sociologických průzkumech, ale i "vlastním hlubokým přesvědčením a způsobem života", vyzval své krajany patriarcha Kirill, hlava ruské pravoslavné církve, během nočních bohoslužeb v moskevském chrámu Krista Spasitele. Pravoslavní věřící právě slaví Vánoce podle starého juliánského kalendáře.

Vánočních bohoslužeb v hlavním pravoslavném chrámu země se spolu s pěti tisícovkami Moskvanů již tradičně zúčastnil i premiér Dmitrij Medveděv s manželkou.

Kirill při této příležitosti vybídl k modlitbám za mír a usmíření na Ukrajině.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve svém vánočním projevu vyzval krajany, aby se modlili se za vojáky, kteří brání Ukrajinu. "Hluboká podstata svátku spočívá ve víře, naději, lásce a zvláště pak v míru," řekl.

Ruský prezident Vladimir Putin se poprvé v novém roce objevil na veřejnosti, když zavítal do vesnického kostela u Voroněže, který obdaroval ikonou. Prohlédl si také útulek u kostela, kterým od vypuknutí ukrajinské krize prošla téměř tisícovka uprchlíků z Donbasu; v současnosti jich tu je necelá stovka.

Poprvé se všech chrámech ruské církve na patriarchův pokyn sloužily vánoční bohoslužby s otevřenými tzv. carskými vraty, oddělujícími oltářní část od chrámu a symbolizujícími bránu do ráje, upozornila agentura Interfax. Nová vánoční tradice má mít podle Kirillova záměru "zvláštní misionářský význam" a má vyjadřovat otevřenost víry vůči všem lidem.

Účast nejvyšších státních představitelů na církevních svátcích obnovil v postsovětské éře první ruský prezident Boris Jelcin, který vánoční bohoslužby poprvé navštívil v roce 1992. Jelcinův nástupce Putin obvykle tráví Vánoce mimo Moskvu, zatímco o Velikonocích chodí na bohoslužby do moskevského chrámu Krista Spasitele. V minulosti sice býval důstojníkem sovětské tajné policie KGB, nicméně jej v dětství nechala matka tajně pokřtít v rodném Petrohradu.

Kirill ve svém kázání připomněl také tisíc let od pokřtěni Rusi za časů kyjevského knížete Vladimíra a zdůraznil "sepětí pravoslavných národů historické Rusi", přičemž tyto staleté svazky mezi Rusy, Ukrajinci a Bělorusy "nemohou žádné dočasné otřesy a zkoušky, ani žádné vnější síly zpřetrhat".

Konflikt mezi ukrajinskými vojsky a proruskými separatisty na východě Ukrajiny si od dubna vyžádal už více než 4700 obětí.

Pravoslavné Vánoce slaví skoro tři čtvrtiny Rusů, z nichž se ovšem k pravoslavné víře hlásí bezmála devět z deseti dotázaných, alespoň podle průzkumu státní agentury VCIOM. Vánoce již v prosinci, spolu se západní a střední Evropou, slaví asi šest procent Rusů, a to hlavně v Moskvě a Petrohradu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)