Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František se setkal s přeživšími z Osvětimi, včetně těch českých

Ze světa / MiH / ČTK / 7. ledna 2015 16:52
Papež František se setkal s přeživšími z Osvětimi, včetně těch českých

Vchod do koncentračního tábora v Osvětimi
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Vatikán - Papež František se dnes u příležitosti 70. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim setkal s delegací přeživších vězňů, mezi nimiž byly dvě desítky pamětníků z Česka, Polska a Německa. František skupinu přivítal během pravidelné generální audience. 

Akce se zúčastnili i němečtí učni z automobilového koncernu Volkswagen, kteří loni dva týdny pomáhali s opravami osvětimského památníku, a rovněž zástupci Mezinárodního osvětimského výboru a tamní mládežnické organizace. 

Papeži předali artefakt, kterým chtějí ocenit jeho nasazení v boji za lidská práva. Jde o sochu písmene B z nápisu Arbeit macht frei (Práce osvobozuje), který byl nad branou tábora. Vězni, kteří ho tehdy osazovali, si dovolili malou revoltu a písmeno obrátili. Francouzská umělkyně Michèle Déodatová ho proto využila jako symbol a s pomocí německého designéra Lutze Brandta z něj vytvořila pro osvětimský výbor návrh ocenění, které už v minulosti získali například bývalý generální tajemník OSN Pan Ki-mun, německá kancléřka Angela Merkelová nebo izraelský exprezident Šimon Peres. 

Všichni účastníci setkání s papežem už předem zdůrazňovali, že si pozvání velmi cení. "Setkání s papežem je pro nás čest. Společně si připomeneme, co se v Osvětimi stalo a proč o tom musíme podávat svědectví. Papež se světa dotknul svými výzvami, aby byl lidštější, a podal pomocnou ruku uprchlíkům. My jsme to, o čem mluví, sami zažili: a proto je to setkání tak důležité," uvedl 92letý český pamětník Felix Kolmer, který prošel Terezínem i Osvětimí. 

Podle jedné z polských pamětnic Osvětimi Zofie Posmyszové není papežova ochota k setkání s přeživšími jen významným gestem. "Je také důkazem, že papež, který je pro nás Poláky ze vzdálené země, doceňuje úlohu bývalých vězňů při zprostředkování pravdy o Osvětimi, zvláště mladým lidem, tváří v tvář hrozbám současného světa," řekla bývalá vězeňkyně polské katolické agentuře KAI. Kromě ní papež na dnešek pozval například novináře a spolutvůrce Muzea dějin polských Židů Mariana Turského či vězně z prvního transportu do Osvětimi Kazimierze Albina. 

Den osvobození Osvětimi připadá na 27. ledna. Právě v ten den se uskuteční hlavní vzpomínkové akce, jichž se zúčastní řada politiků i více než stovka pamětníků. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)