Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Společné prohlášení křesťanů a židů v Česku: Je třeba trvat na principech otevřené společnosti

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 10. ledna 2015 14:34
Společné prohlášení křesťanů a židů v Česku: Je třeba trvat na principech otevřené společnosti

Ilustrační foto
Autor: Pixbay.com

Praha - Česká biskupská konference (ČBK), Ekumenická rada církví (ERC) a Federace židovských obcí v ČR dnes vydaly společné prohlášení, ve kterém vyjádřily soustrast obětem teroristických útoků ve Francii. Zároveň vyzvaly, aby i přes hněv a bolest lidé trvali na pricncipech otevřené společnosti, respektu náboženství a kultur i na hledání cest společného soužití.

Útoky již dříve také odsoudilo Ústředí muslimských obcí (ÚMO) v ČR. Označilo je za hanebný čin a rodinám obětí vyjádřilo nejhlubší soustrast. Vyzvalo ke zdrženlivosti, smířlivosti a úměrnosti. Podle ÚMO jednání útočníků nemá nic společného s islámem.

 

Společné prohlášení předsedů ČBK, ERC a FŽO k teroristickým útokům ve Francii

Středeční atentát v Paříži na novináře satirického týdeníku Charlie Hebdo a hrůzné činy z následujících dní nás naplňují hlubokým smutkem a vyjadřujeme upřímnou soustrast rodinám obětí. Uvědomujeme si, že tyto činy jsou zoufalým vyústěním hlubších tendencí a bolestí současného dění ve světě.

V mnoha lidech mohou atentáty, jako je např. ten středeční, vyvolat pocit, že je třeba jednat stejně radikálně, že již padla poslední hranice, poslední morální zábrana. Za této situace vyjadřujeme přesvědčení, že i přes hněv a bolest, které s sebou terorismus a extremismus přinášejí, je stále třeba trvat na základních principech otevřené společnosti. Především pak na svobodě projevu, na lidských právech, ale také na vzájemném respektu náboženství a kultur i na hledání cest společného soužití.

V Praze dne 10. ledna 2015

Za Českou biskupskou konferenci
předseda: kardinál Dominik Duka OP

Za Ekumenickou radu církví v ČR
předseda: Daniel Fajfr

Za Federaci židovských obcí v ČR
předseda: Petr Papoušek

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 49)