Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Město Jičín dá půl milionu do opravy hodin na kostele svatého Ignáce

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 12. ledna 2015 18:14
Město Jičín dá půl milionu do opravy hodin na kostele svatého Ignáce

Kostel sv. Ignáce v Jičíně
Autor: Wikipedia.org / Ben Skála / Creative Commons

Jičín - Jičínská radnice chce dát asi půl milionu korun do oprav hodin ve věži gotického kostela svatého Ignáce, který stojí v historickém centru města. Věž kostela patřícího římskokatolické církvi prochází rekonstrukcí. Hodiny na ní jsou však v majetku města. Novinářům to dnes řekl starosta Jan Malý (ANO 2011). 

Hodinový stroj pochází pravděpodobně z první poloviny 18. století a mimo provoz je už dlouhou dobu. "V rámci zrestaurování by došlo i k nainstalování samonatahovacího mechanismu a automatického synchronizačního zařízení. Opraveny budou i tři ciferníky," uvedla radnice. Město nyní bude hledat nejméně tři restaurátorské firmy, aby předložily cenové nabídky. 

Věž v sobotu poničila vichřice, která z ní shodila provizorní dřevěné zastřešení. Trosky poškodily čtyři zaparkovaná auta. Původní střechu z věže stavbaři v rámci rekonstrukce snesli v listopadu, nové dočasné zastřešení na věž chtějí dát do konce týdne. 

Nákladná oprava samotné věže začala loni a mohla by trvat i několik let. Zatím je na opravu k dispozici jeden milion korun, z něhož 500.000 korun tvoří dotace státu, 400.000 korun příspěvek města a 100.000 dává církev. Oprava hodin by přišla na řadu zřejmě až po dokončení rekonstrukce věže. 

Po snesení střechy věže loni v listopadu našli restaurátoři v takzvané makovici věže dva tubusy se zachovalými dokumenty datovanými mezi lety 1802 až 1869. Schránky obsahovaly záznamy o tehdejším dění v Jičíně, drobné mince, mapku, kázání či soupis tehdejších cen potravin a dalšího zboží. Dokumenty si ke zkoumání převzali odborníci ze Státního okresního archivu Jičín. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)