Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Saúdskoarabský duchovní zakázal stavět sněhuláky

Ze světa / kir / ČTK / 13. ledna 2015 12:24
Saúdskoarabský duchovní zakázal stavět sněhuláky


Autor: www.youtube.com

Rijád - Prominentní saúdskoarabský duchovní zakázal náboženským výnosem stavět sněhuláky. Podle jeho výroku to odporuje islámu. Šajch Muhammad Sálih Mindžíd dostal na webové stránce dotaz, zda mohou otcové ze severu Saúdské Arábie, kde napadl sníh, stavět dětem sněhuláky. "Dělat sochy ze sněhu není dovoleno, a to ani když jde o legraci," odpověděl šajch. 

Saúdská Arábie prosazuje striktní výklad islámu a sněhulák v podobě člověka je v rozporu s učením, že lidé se stejně jako Bůh nezpodobňují. "Bůh poskytl lidem prostor, aby vytvářel cokoli, co nemá duši, včetně stromů, lodí, ovoce, domů a podobně," napsal Mindžíd. Jeho zákaz se proto týká také zpodobování zvířat.


Mnozí arabští uživatelé Twitteru na to reagovali znechuceně: "Jsou choří, ve jménu své víry se bojí všeho," napsal jeden z nich. Další na to odpověděl zveřejněním fotografie dvou postav ze sněhu, které zpodobují muže a ženu. "Důvodem toho zákazu je strach z rebelů," napsal k tomu. 

Další je toho názoru, že v Saúdské Arábii existují dva druhy lidí: "Jedni požadují na vše, co v životě dělají, fatvu (náboženský dekret), druzí se vměšují do životů lidí prostřednictvím fatvy." Mindžíd ale našel dostatek spojenců. "Stavění sněhuláků je napodobování bezvěrců, podporuje to vilnost a chtíč. Nechť Bůh zachová myslitele s jasným názorem, kteří jsou schopni posoudit věci, na něž nepomyslel ani Satan," napsal jeden. 

Při nedávné studené vlně napadl sníh na hranici Saúdské Arábie s Jordánskem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)