Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ostravsko-opavská diecéze zatím restituovala 70 procent majetku, farnosti 40

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 13. ledna 2015 17:58
Ostravsko-opavská diecéze zatím restituovala 70 procent majetku, farnosti 40

Lovecký zámeček Bílá na Frýdecko-Místecku restituovaný ostravsko-opavskou diecézi
Autor: Wikipedia.org / M. Kovář / Creative Commons

Ostrava - Biskupství ostravsko-opavské zatím nemá vrácený veškerý majetek, o nějž žádá v rámci tzv. církevních restitucí. Dosud převzalo zhruba 70 procent majetku, o jehož navrácení požádala přímo diecéze. U majetku, kde diecéze žádala jménem farností, je to přibližně 40 procent. Biskupství podalo celkem 346 výzev k vydání majetku, které jsou postupně zpracovávány. Navrácení majetku je ale v prodlení, řekl dnes novinářům generální vikář Martin David. 

Podle něj je obtížné odhadnout, kdy by vypořádání mohlo být dokončeno. Diecéze požaduje po státu vydání zhruba 22.000 hektarů lesů, 3500 hektarů zemědělských pozemků a stovku staveb. V naprosté většině jde o hájenky, lesovny, stodoly a stavby spojené s lesním hospodářstvím. 

"Věříme, že se podaří většinu toho nevydaného majetku vypořádat během letošního roku," uvedl David. Podle něj nelze zcela vyloučit, že by v některých případech mohly případně nastat i soudní spory. "Zatím nemohu říct, že by něco takového nastalo. Koncem minulého roku jsme sice podali jednu žalobu na krajské pracoviště Státního pozemkového úřadu v Olomouci z důvodu nečinnosti, ale tu žalobu jsme stáhli," uvedl David. Zdůvodnil to tím, že pozemkový úřad začal pracovat a vydávat rozhodnutí. 

Asi nejznámější stavbou, o níž církev požádala, patří lovecký zámeček v Bílé na Frýdecko-Místecku a také obora v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku. "Tyhle dvě nemovitosti jsou vydány. Obora na Hukvaldech je téměř celá až na nějaký 1,5 hektaru, kde jsou nějaké problémy, stejně tak zámeček na Bílé. Předpokládám, že je budeme využívat naprosto stejným způsobem, jakým byly využívány doteď. To znamená obora k rekreačním a odpočinkovým účelům a k chovu oborní zvěře, lovecký zámeček zase k odpočinkovým a rekreačním účelům," vysvětlil David. 

Podle něj kvůli získanému majetku vznikla i nová pracovní místa, například kvůli zvýšené administrativě spojené s vyřizováním restitucí. "S přebíráním nového majetku jsou to nová pracovní místa v oblasti správy majetku," podotkl David. 

Z majetku, který církvi zatím nebyl vydán, tvoří převážnou většinu lesy, a to především na Jesenicku, kde se složitějším způsobem prokazuje fakt, že majetek patří pod ostravsko-opavskou diecézi. Už v současnosti měla mít církev podle Davida vydaného 100 procent majetku. "Podle zákona je dáno, že státní instituce mají výzvy k podání majetku vypořádat do půl roku, v komplikovaných případech do jednoho roku. První výzvy jsme podávali někdy v únoru roku 2013," řekl David. 

Podle generálního vikáře stále platí, že se církev získaného majetku nechce zbavovat, naopak chce na něm hospodařit. "Byli bychom sami proti sobě, kdybychom majetek rozprodávali. Prodáte ho jen jednou a my uvažujeme dlouhodobě," vysvětlil David. Podle něj je přebíraný majetek ve velmi dobrém stavu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)