Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František dal Srí Lance prvního katolického svatého

Ze světa / juml / ČTK / 14. ledna 2015 17:45
Papež František dal Srí Lance prvního katolického svatého

Svatý Josef Vaz
Autor: Wikipedia.org / Dobový malíř / Wikimedia Commons

Kolombo - Papež František dal dnes Srí Lance jejího prvního katolického svatého. Na mši na pobřežní promenádě v Kolombu pro statisíce lidí svatořečil misionáře ze 17. století Josefa Vaze, který se podle Vatikánu zasloužil o oživení katolictví na ostrově po pronásledování tamních katolíků holandskými koloniálními vládci. Poté se papež vydal do bývalé válečné zóny na severu ostrova, aby projevil solidaritu s oběťmi 26letého konfliktu mezi vládními vojsky a tamilskými separatisty. Vyzval přitom k odpuštění a usmíření znepřátelených etnických a náboženských skupin.

Byla to vůbec první návštěva hlavy katolické církve na převážně hinduistickém severu Srí Lanky, kde ale také žije poměrně početná křesťanská komunita. Svatyně ve městě Madhu, kde František dnes sloužil mši, byla za války terčem ostřelování a v roce 1999 v ní zahynulo 40 lidí, kteří se zde ukrývali. Konflikt mezi Tamily a buddhistickou sinhálskou většinou skončil v roce 2009 porážkou tamilských povstalců a vyžádal si podle OSN až 100.000 mrtvých. Obě strany jsou přitom obviňovány z válečných zločinů, především pak v poslední fázi konfliktu.

"Přeji si, aby všichni lidé zde našli inspiraci a sílu vystavět na usmíření, spravedlnosti a míru budoucnost pro děti této milované země," řekl František. V úterý papež vyzval srílanské politiky, aby umožnili odhalit pravdu o násilnostech spáchaných během občanské války.

Dnes dopoledne papež František svatořečil v metropoli Kolombu misionáře Vaze, jehož vyzdvihl jako příklad náboženské tolerance na ostrově rozdělovaném národnostními a náboženskými spory. "Svatý Josef nám ukazuje, jak důležité je překlenovat náboženské rozdíly službou míru," řekl papež. Podle agentury Reuters František na břehu moře pookřál z únavy, která ho zasáhla v horkém úterý, kdy svou návštěvu na tropickém ostrově zahajoval.

Vaz se narodil roku 1651 na indickém subkontinentu v bývalé portugalské kolonii Góa, ve svých 36 letech ale přišel v přestrojení na ostrov Cejlon, aby tam pomohl katolíkům, které pronásledovali noví holandští vládci. Ti v polovině 17. století ostrov dobyli na katolickém Portugalsku, jako oficiální náboženství zavedli kalvinismus a katolicismus na ostrově prohlásili za nelegální.

Vaze blahořečil v Kolombu na tomtéž místě v roce 1995 Jan Pavel II. František jej ale prohlásil svatým za cenu porušení církevních pravidel, která požadují, aby blahořečení přišlo po uznání jednoho zázraku Vatikánem a svatořečení po uznání druhého.

Vaz získal do své smrti v roce 1711 na Cejlonu pro církev asi 30.000 lidí a vytvořil síť misionářů, kteří zavedli na ostrově znovu katolicismus. Dnes katolíci tvoří kolem sedmi procent obyvatel ostrova.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)