Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Muslimští učenci kritizují nové vydání časopisu Charlie Hebdo

Ze světa / juml / ČTK / 14. ledna 2015 17:54
Muslimští učenci kritizují nové vydání časopisu Charlie Hebdo

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Dauhá/Ankara/Teherán - Svaz muslimských učenců, který sídlí v Kataru, nepovažuje obálku nového čísla týdeníku Charlie Hebdo za moudrou. Je na ní muslimský prorok Mohamed, jehož zpodobování v jakékoli formě islám zapovídá. Týdeník vychází poprvé po atentátu na redakci Charlie Hebdo, při němž minulou středu dva radikálové zabili 12 lidí. Vyjde až pět milionů výtisků, do 20 zemí světa bylo odesláno na 300.000 kusů. List vyšel i v překladech do šesti jazyků, mezi nimiž byla angličtina, arabština i turečtina.

První várka týdeníku je už dnes ve Francii rozebraná. Zatímco na Blízkém východě a v Africe se většina listů bez zveřejnění titulní stránky Charlie Hebdo obešla, otiskly ji listy jako americký Washington Post, německý Frankfurter Allgemeine, italský Corriere della Sera nebo britský Guardian.

Svaz muslimských učenců vydal k novému číslu obsáhlou písemnou reakci. "Zveřejňovat kresby nebo filmy Proroka nebo útočit na islám není moudré ani logické. Jestliže souhlasíme s tím, že atentátníci patří k menšině, která nezastupuje islám ani muslimy, jak můžeme tedy reagovat na jejich čin něčím, co není zaměřeno na ně (na útočníky), ale na Proroka uctívaného miliardou a půl muslimů?" tážou se učenci, jejichž svaz sídlí v Kataru a v jehož čele stojí duchovní egyptského původu Júsuf Karadáví.

Publikování podobných kreseb dle svazu dává za pravdu přesvědčení atentátníků o antagonismu islámu a Západu. "Takové věci pouze povzbuzují nenávist, extremismus a napětí," uvádějí učenci.

Dnešní číslo Charlie Hebdo vyšlo i v muslimském Turecku. Jako vnitřní přílohu dnes přinesl zhuštěné vydání opoziční deník Cumhuriyet. List na svém webu oznámil, že policie udělala v noci razii v jeho redakci. Policisté zkoumali obsah dnešního čísla a volali prokurátorovi, ale nakonec distribuci povolili. Cumhuriyet chtěl původně vydat celé číslo Charlie Hebdo, ale nakonec se rozhodl jenom pro čtyři stránky. Opoziční list není v oblibě prezidenta a konzervativního muslima Recepa Tayyipa Erdogana, který v roce 2013 označil Charlie Hebdo za "slátaninu".

Zveřejnění karikatury kritizoval obsáhle Írán. Jeho ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf vyzval k vzájemnému respektu. "Domníváme se, že je třeba respektovat posvátný charakter (hodnot). Dokud se nenaučíme respektovat jeden druhého, budou potíže ve světě, v němž existuje množství rozdílných názorů a kultur. Civilizace nebudou schopny zahájit smysluplný dialog, nezačneme-li respektovat své vzájemné hodnoty," řekl ministr. Mluvčí jeho úřadu Marzía Afchamová prohlásila, že Írán "odsuzuje terorismus páchaný všude na světě, ale zároveň také urážlivé gesto týdeníku". "Kresba uráží cítění muslimů a může roztočit kolo násilí," dodala.

Radikální organizace Islámský stát ve své rozhlasové stanici Baján označil zveřejnění nových karikatur Mohameda za "mimořádně hloupý" čin. "Charlie Hebdo znovu otiskl karikatury urážející Proroka a to je velmi hloupé," zaznělo ze stanice.

V jihofilipínském městě Marawi se sešlo na demonstraci proti karikatuře Mohameda asi 1500 lidí. Ve městě, které leží na jihu země, žijí hlavně muslimové. Na shromáždění přišli studenti, místní politici i zahalené ženy, mnozí zvedali pěsti, další zapálili maketu časopisu. "To, co se stalo ve Francii, vraždění v redakci Charlie Hebdo, je morální lekce světu. Musí respektovat všechna náboženství, zejména islám," řekl jeden z organizátorů akce.

V Rusku cenzura předem varovala sdělovací prostředky před publikováním karikatur na náboženská témata, takže dnešní vydání Charlie Hebdo tam nevyšlo. Čečenské úřady hodlají na protest proti novému číslu uspořádat masovou demonstraci.

Do ČR přijde nové číslo Charlie Hebdo až příští týden a objednáno je 300 výtisků francouzské mutace. Distributor zahraničního tisku v ČR CZ Press má 30 objednávek od konkrétních zákazníků. Počítá se s tím, že by číslo mohlo stát kolem sto korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)