Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ostravská katedrála Božského Spasitele se po opravách celodenně otevře veřejnosti

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 14. ledna 2015 20:09
Ostravská katedrála Božského Spasitele se po opravách celodenně otevře veřejnosti

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Ostrava - Největší ostravský kostel, katedrála Božského Spasitele v centru města, bude po opravě trvale zpřístupněn veřejnosti. Renovace katedrály za zhruba 60 milionů korun je nejdražší rekonstrukcí ve zhruba devatenáctileté historii ostravsko-opavské diecéze. Harmonogram oprav se zatím daří dodržet, úpravy by tak mohly skončit v září, řekl novinářům generální vikář Martin David. 

Po dokončení renovace bude mít katedrála novou střechu, obnovenou fasádu i okna. Vyměněna bude také dlažba, která byla v havarijním stavu a v katedrále byla před více než sto lety umístěna jako provizorní. Součástí projektu je také vytvoření expozice, která bude přibližovat historii ostravsko-opavské diecéze, která vznikla v roce 1996. 

"Momentálně z důvodu zimního období probíhají práce především v interiéru. Pracuje se na obnově dlažby, elektroinstalace, budování nových sociálních zařízení a dalších věcí, které jsou součástí projektu," uvedl David. 

Podle generálního vikáře je jedním z cílů projektu i zpřístupnění katedrály. "Předpokládáme, že bude návštěvnost katedrály mnohem větší, ať už z důvodů pořádání nějakých koncertů nebo už z důvodu toho, že katedrála bude celodenně přístupná, což dneska není možné. Bývala otevřená jenom k mřížím, nyní do ní bude možné vejít, projít si ji," uvedl David. Podle něj biskupství nepočítá se zpoplatněním prohlídek a lidé tak katedrálu budou moci navštívit bezplatně. 

"Katedrála samotná je nejvýznamnější stavbou v diecézi, také se říká, že to je matka kostelů v celé diecézi. Je to jeden z největších kostelů na Moravě, po velehradské bazilice je to druhý největší kostel na Moravě," uvedl David. 

Oprava katedrály Božského Spasitele vysvěcené v roce 1897 začala loni v září. Během opravy se veškeré bohoslužby a další aktivity konají v nejstarším ostravském chrámu, původním farním kostele svatého Václava vedle biskupství. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)