Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 1170 lety bylo v Řezně pokřtěno 14 českých knížat

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 14. ledna 2015 20:24
Před 1170 lety bylo v Řezně pokřtěno 14 českých knížat

Křest knížete Bořivoje I., Velislavova bible (1. pol. 14. století). Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Dne 13. ledna roku 845 bylo v Řezně pokřtěno 14 českých kmenových knížat i se svými družinami. Tímto aktem náležejícím k počátkům křesťanství v Čechách se představitelé českých kmenů přihlásili k západní křesťanské kultuře.

„Křesťanství do našich zemí nevstoupilo násilným vpádem sousedních států, ale svobodným rozhodnutím tehdejších kmenových vůdců. Tito čeští páni, o nichž nic bližšího nevíme, se svobodně přihlásili ke kříži a v Řezně přijali křest,“ vysvětluje význam této události kardinál Dominik Duka OP. Do slovanského prostoru začalo pronikání křesťanství pravděpodobně již na konci 8. století, jak ale naznačil historik Dušan Třeštík, byla to volba pro vyšší kulturní civilizační uspořádání země a tak to také tito vládcové chápali.

V polovině 9. století se na Moravě ujal vlády kníže Rastislav, který si přál upevnit jednotu slovanského státu. Roku 863 přicházejí na Moravu Cyril a Metoděj. Ti do bohoslužeb zavádějí slovanský jazyk, pro který Konstantin vytvořil vlastní písmo, s jehož pomocí přeložil do staroslověnštiny téměř celý Nový zákon, žalmy a misál. Metoděj překládal životopisy církevních otců. Křest českých pánů znamenal, že jsme se i přes všechny diskuze stali legitimními příslušníky západní církve. Jednalo se navíc o krok nezávislý na velkomoravském Mojmírovi I., který byl orientován spíše na Pasov. „V našem prostředí došlo k setkání křesťanského západu a východu, podobně jako tomu bylo na Moravě, kdy moravští vladykové přijali křest v roce 831 v Pasově,“ vysvětluje kardinál Duka. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)