Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kvůli bouři musel papež dříve odjet z míst postižených tajfunem

Ze světa / vlu / ČTK / 17. ledna 2015 15:57
Kvůli bouři musel papež dříve odjet z míst postižených tajfunem

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Manila - Kvůli blížící se tropické bouři musel dnes papež František o několik hodin zkrátit návštěvu filipínské provincie Leyte, kde si předloni na podzim tajfun Haiyan vyžádal přes 7350 mrtvých či pohřešovaných. Do oblasti se žene tropická bouře Mekkhala, vydatně pršelo a silně foukalo už při papežově ranní mši a meteorologové varují, že vítr dosáhne rychlosti 100 až 130 kilometrů za hodinu.

Po příjezdu do hlavní katedrály v provincii Leyte František vynechal obvyklé obřady, ujal se mikrofonu a překvapeným věřícím oznámil, že bude muset odjet o čtyři hodiny dříve, než bylo plánováno. "Všem se vám omlouvám, je mi to líto, opravdu moc líto," citovala papeže agentura AP. "Jen taktak se dostaneme do letadla," řekl také František věřícím, z nichž někteří si podle AP poté, co jim oznámil zkrácení návštěvy, smutně povzdechli.

Po krátké výměně darů papežská kolona rychle zamířila na letiště do Taclobanu. Delegace dorazila do letadla zcela promočená a Františkův doprovod požádal posádku letounu o vypnutí klimatizace, aby se papež nenachladil.

Papež přijel na východ Filipín, aby přinesl útěchu lidem, kteří předloni zažili řádění tajfunu Haiyan, který zničil celé vesnice. "Tolik z vás přišlo o všechno," řekl František asi 150.000 věřících, kteří se ráno místního času sešli na otevřeném prostranství nedaleko letiště v Taclobanu, města nejhůře postiženého tajfunem.

Když se papež svěřil, že se tato místa rozhodl navštívit hned v dnech po katastrofě, lidé začali tleskat. "Nevím, co vám mám říct, ale Bůh ví, co vám říct," pokračoval František, který si stejně jako návštěvníci mše oblékl žlutou pláštěnku. Některé lidi při jeho slovech přemohly bolestné vzpomínky a propukli v pláč. 

Papež k věřícím promluvil v rodné španělštině, kterou, jak poznamenává AP, používá, když chce mluvit od srdce. "Chtěl jsem přijet sem za vámi. Je trochu pozdě, musím říci, ale jsem tady," uvedl. Vítr zvedal oltářní ubrus a hrozilo, že převrátí svícny. Kvůli nepřízni počasí na ostrov Leyte nejezdí trajekty, někteří věřící se tak na setkání s hlavou katolické církve vůbec nedostali. 

Soukromému letadlu, kterým cestovali filipínští vládní činitelé doprovázející papeže, při startu na cestě z Taclobanu praskly přední pneumatiky. Stroj sjel z ranveje a pak se zastavil, uvedla agentura DPA. Nikomu se nic nestalo.

Po ranní mši přišla o život mladá dobrovolnice, na kterou se zřítilo lešení, informovala místní policie. Podle filipínských médií na ni po náhlém poryvu větru spadla konstrukce, na níž stály reproduktory. Papež byl o neštěstí informován po návratu do Manily, uvedl jeho mluvčí.

V neděli papeže čeká mše v Manile, která bude vyvrcholením jeho návštěvy na Filipínách. Pořadatelé očekávají, že se na ní sejde až šest milionů lidí. Bohoslužby, kterou v roce 1995 v Manile sloužil papež Jan Pavel II., se zúčastnilo pět milionů lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)