Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Niger: Na 45 kostelů bylo vypáleno a 10 osob zahynulo při protestech proti karikaturám

Ze světa / MiH / ČTK / 19. ledna 2015 20:16
Niger: Na 45 kostelů bylo vypáleno a 10 osob zahynulo při protestech proti karikaturám

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Jacob Truedson Demitz / Creative Commons

Niamey - Při nepokojích v Nigeru, kde vyšly do ulic tisíce muslimů protestujících proti karikaturám proroka Mohameda na stránkách francouzského časopisu Charlie Hebdo, lehlo o víkendu popelem 45 křesťanských kostelů a celkově během demonstrací zahynulo deset lidí. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na mluvčího policie.  

Protesty v Nigeru začaly už v pátek ve městě Zinder a v sobotu vypukly v hlavním městě Niamey. Podle policejního mluvčího Adily Tora rozlícený dav vyraboval a vypálil mimo jiné 45 svatostánků, pět hotelů, ale také sirotčinec a křesťanskou školu. V metropoli zemřelo pět lidí, na 130 lidí utrpělo zranění a téměř dvě stovky osob policie zatkla. 

Proti údajnému znesvěcování islámu na stránkách Charlie Hebdo, který vyšel týden po teroristickém útoku v Paříži s karikaturou proroka Mohameda na obálce, se v minulých dnech protestovala v řadě muslimských zemí. Kromě Nigeru také v Jemenu či Pákistánu. Dnes se uskutečnila demonstrace v Afghánistánu a věrnost muslimské víře přísahaly i statisíce obyvatel v čečenském hlavním městě Grozném. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)