Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vídeňský kardinál Schönborn oslaví sedmdesátiny

Ze světa / juml / ČTK / 21. ledna 2015 9:59
Vídeňský kardinál Schönborn oslaví sedmdesátiny

Christoph Schönborn
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vlastislav/Vídeň - Již dvakrát bylo jméno rakouského kardinála Christopha Schönborna, který 22. ledna oslaví sedmdesátiny, zmiňováno při hledání nového papeže. Pokud by byl býval vybrán, stal by se první hlavou katolické církve, která se narodila v Čechách. Schönborn, který je také už dvacet let vídeňským arcibiskupem, totiž přišel na svět na zámku Skalka u Vlastislavi na Litoměřicku. Zaměřuje se na studium východních křesťanských církví a vyjadřuje se smířlivě vůči dříve tabuizovaným tématům jako je celibát kněží či homosexualita.

Christoph Schönborn pochází ze šlechtického rodu a řada z jeho předků byli kněží, biskupy či arcibiskupy, jako například František Schönborn, pražský arcibiskup (1885-1899) a kardinál. Na podzim 1945 se rodina Schönbornova byla nucena ze Sudet vystěhovat do Rakouska. V roce 1963 vstoupil Schönborn do řádu dominikánů a v prosinci 1970 byl vysvěcen na kněze. V letech 1972-1973 absolvoval studium teologie v Řezně, kde byl jeho učitelem Joseph Ratzinger, pozdější papež Benedikt XVI.

Teologii a filosofii studoval Schönborn též v západoněmeckém Walberbergu, Vídni a Paříži. V září 1991 se stal biskupem a v únoru 1998 byl jmenován kardinálem. Vídeňským arcibiskupem se stal v září 1995 po Hansi Groerovi, který rezignoval kvůli obvinění ze zneužívání chovanců v 70. letech. V roce 2010 Schönborn obvinil bývalého státního sekretáře Vatikánu Angela Sodana ze snahy utajovat rozsah pedofilních skandálů katolické církve; Sodano podle něj zastavil Groerovo vyšetřování.

V roce 2005 Schönborn označil poválečné vysídlení sudetských Němců za bezpráví, zároveň ale uvedl, že bylo v zájmu míru v Evropě. Sám byl prý zklamán tím, že při vstupu ČR do EU nebylo nic řečeno "o našem vyhnání".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)