Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Příměří a vánoční klid na Ukrajině je v troskách, povstalci chtějí posunout frontu

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 23. ledna 2015 12:55
Příměří a vánoční klid na Ukrajině je v troskách, povstalci chtějí posunout frontu

Ilustrační snímek z konfliktu na Ukrajině
Autor: Wikipedia.org

Kyjev - Proruští povstalci chtějí podle ČTK na východě Ukrajiny "posunout" linii fronty tak, aby ukrajinská armáda nemohla ostřelovat velkoměsto Doněck, kde ve čtvrtek zahynulo 13 lidí při minometném útoku na tramvajovou a trolejbusovou zastávku. V besedě s obyvateli města to dnes řekl vůdce vzbouřenců Alexandr Zacharčenko. Jednání o klidu zbraní je podle něj nyní vyloučeno. K útoku směrem na západ jsou podle něj připravena vojska doněcké i luhanské "republiky". Petra Procházková pro dnešní Lidové noviny naopak píše, že není jisté, kdo má na svědomí civilisty ve zničeném trolejbusu v centru Doněcka, protože ukrajinské síly jsou od místa zásahu vzdáleny 15 km a tak přesný cil by na tuto vzdálenost nemohli zasáhnout. Podle ukrajinských velitelů muselo jít o cílenou provokaci ve stylu ruských tajných služeb, které se takto snaží zdiskreditovat Kyjev v očích mezinárodního společenství.

Síla, s kterou povstalci v posledních době útočí je pro mnohé pozorovatele jasným důkazem zapojení ruské armády do konfliktu. "Nechceme to vidět, nechceme o tom slyšet, ale na východě Ukrajiny - konkrétně v okolí Doněcku a dalších měst - probíhá regulérní a ostrý válečný konflikt mezi ukrajinskou a ruskou armádou. Kdo si to odmítá připustit, je slepý", napsal o situaci zpravodaj České televize Josef Pazderka na svém facebokovém profilu, který o konfliktu na Ukrajině pravidelně informuje.

Podle Kyjeva narušili separatisté dojednané příměří víc než stokrát. Zpravodajský server Cenzor napsal, že armádě se v noci podařilo vypudit vzbouřence z obranného postu číslo 31 v Luhanské oblasti, z něhož byli vládní vojáci pod tlakem povstalecké ofenzívy ve středu nuceni ustoupit. Prudké boje ale v oblasti neutichají.

Boje se dnes soustřeďují na okolí měst Mariupol, Horlivka, Debalceve a Luhansk a vedeny jsou prakticky po celé linii fronty, uvedla agentura Unian. Obě strany se přitom netají úmyslem pokračovat v ofenzivním vedení bojů a povstalci by rádi postoupili až k městu Slavjansk, kde jejich ozbrojený odpor na jaře minulého roku začal. Později museli z města pod tlakem ukrajinské armády ustoupit. Podle ukrajinského poslance Semjona Semenčenka by armáda měla přestat s "pasivním vyčkáváním" a přikročit k zasazování úderů do hloubi povstaleckého území.

Schůzka takzvané minské kontaktní skupiny, která by měla kromě zastavení palby zajistit i stažení těžké výzbroje z fronty, je podle ruských i ukrajinských zdrojů v nedohlednu. Ukrajinský exprezident Leonid Kučma, který na jednání zastupuje kyjevskou vládu, zatím žádné pozvání k cestě do Minsku nedostal, napsala agentura TASS.

Relativní klid, který zavládl v době vánočních a novoročních oslav i v předchozích měsích od zářijového příměří, navzdory jeho porušování, je minulostí a konflikt se rozhořel plnou silou. Válka tak ukrajinskému lidu přináší další utrpení a hořkost, jak o vánocích charakterizoval situaci pro vatikánský rozhlas kyjevsko-haličský arcibiskup Svjatoslav Ševčuk, který ale přesto vidí ve vánočním evangeliu naději pro budoucnost.

“V tomto roce vánoce slavíme v kontextu války. Je to poprvé od druhé světové války a tato okolnost silně zasahuje do našich životů, a tudíž také oslav. Vánoce nám však přinášejí velké světlo, protože Pán nám projevuje svou božskou spoluúčast. Vnímáme to jako skutečnou úlevu, protože už nejsme sami na zvládání svých těžkostí. Něha Dítětě Ježíše může zvítězit nad násilím a válkou, které nám v tuto chvíli přinášejí mnoho hořkosti.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)