Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Akademická farnost v Praze si připomene 25. výročí od obnovení

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 28. ledna 2015 19:29
Akademická farnost v Praze si připomene 25. výročí od obnovení

Kostel Nejsvětějšího Salvátora v Praze, sídlo Akademické farnosti pro pastoraci studentů, učitelů a zaměstnanců pražských vysokých škol a jejich rodinných příslušníků
Autor: Wikipedia.org / Prazak / Creative Commons

Praha - Obnovení akademické pastorace u Nejsvětějšího Salvátora v Praze před 25 lety si Akademická farnost připomene slavnostní bohoslužbou v neděli 1. února v kostele Nejsvětějšího Salvátora. Bude ji celebrovat její farář Mons. Tomáš Halík a zúčastní se jí řada hostů.

Duchovní správa pro studenty byla dekretem Františka kardinála Tomáška ustanovena při kostele Nejsvětějšího Salvátora v pražském Klementinu 1. února 1990. Jejím vedením byl pověřen P. Tomáš Halík. Ustanovena byla na místě, kde ve 14. století vznikla na základech dominikánského Studia generale pražská teologická fakulta, první z fakult Univerzity Karlovy. Na místě, kde určitý čas pobýval a kázal německý mystik Mistr Eckhart a kde vznikla později slavná jezuitská Klementinská kolej.

Jejími učebnami a kostelem Nejsvětějšího Salvátora prošlo mnoho známých učenců, kazatelů, vědců a misionářů – za všechny např. Bohuslav Balbín, sv. Edmund Kampián, Rodriguez Arriaga, Joseph Stepling, Antonín Koniáš, Karel Slavíček či Bernard Bolzano. Tradice univerzitního působení přešla po letech komunistické perzekuce i na studentskou duchovní správu, od roku 2004 pak na první personální farnost v ČR – Akademickou farnost.

Akademická farnost při kostele Nejsvětějšího Salvátora je po celou dobu trvání nejen duchovním domovem pro studenty a učitele pražských vysokých škol, ale především otevřeným místem setkávání a dialogu. Branami farnosti projde každoročně několik desítek konvertitů; za čtvrtstoletí trvání bylo v kostele Nejsvětějšího Salvátora pokřtěno či biřmováno přes dva tisíce převážně mladých lidí.

Velký význam je přičítán dialogu světa vědy a víry, víry a kultury, víry a občanské společnosti. Důležité místo získává zásluhou Mons. prof. Tomáše Halíka mezináboženský dialog a ekumenismus. Akademická farnost se po celou dobu snaží kultivovat jak prostor občanské společnosti, tak i prostor katolické církve, zejména mezi vzdělanou veřejností. Učí se vhodně spojovat to nejlepší z tradice s nově formulovanými výzvami a impulsy ze strany moderní společnosti. Angažuje se tak ve světě dialogu liturgického prostoru a moderního výtvarného umění i hudby, neopomíjí ani sociálně etické výzvy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)