Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Klementinu si lidé připomenou lidického faráře Štemberku, zúčastní se i kardinál Duka

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 30. ledna 2015 20:12
V Klementinu si lidé připomenou lidického faráře Štemberku, zúčastní se i kardinál Duka

Josef Štemberka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Kardinál Dominik Duka OP se ve středu od 18.00 hodin v Zrcadlové kapli pražského Klementina zúčastní vzpomínkového večera k výročí narození lidického faráře Josefa Štemberky, který organizuje Český svaz bojovníků za svobodu.

P. Josef Štemberka byl posledním lidickým farářem. Byl u toho, když do osudu vesnice zasáhl sled událostí po úspěšném atentátu na zastupujícího říšského protektora R. Heydricha na přelomu května a června 1942. Přestože P. Štemberka tušil určité nebezpečí, odmítl z vesnice odjet. V noci z 9. na 10. června byla obec včetně fary přepadena gestapem. Josefu Štemberkovi byla snad dokonce nabízena možnost, aby odešel. Třiasedmdesátiletý bělovlasý farář žijící třiatřicet let v Lidicích však nabídku nepřijal. Neexistuje jediný svědek, který by dovolil nahlédnout na poslední hodiny prožité ve stodole Horákova statku, kde byl s ostatními lidickými muži P. Štemberka zavřený. Je však velmi pravděpodobné, že v této beznadějné chvíli dodával svým farníkům sílu, odvahu i víru. Ke zdi Horákova statku se P. Štemberka v roce 1942 postavil jako jeden z posledních.

Český svaz bojovníků za svobodu je dobrovolné, nestranické a nezávislé občanské sdružení, které sdružuje účastníky národního boje za osvobození ve druhé světové válce, jakož i jejich rodinné příslušníky a pozůstalé. Posláním svazu je zejména přispívat k rozvoji České republiky v duchu humanitních tradic zakladatelů státu a tlumočit stanoviska bojovníků za svobodu k aktuálním společenským problémům. Více informací o svazu naleznete na www.zasvobodu.cz

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)