Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Policie zadržela faráře a romskou aktivistku kvůli česko-romské vlajce

Domácí zpravodajství / kir / Romea.cz/CTK / 31. ledna 2015 22:17
Policie zadržela faráře a romskou aktivistku kvůli česko-romské vlajce

Farář Vymětal (vpravo) a další účastníci setkání "Za společný život"
Autor: Facebook Iniciativy Společně žít v míru

Praha - Podle ČTK a serveru Romea se asi pět stovek lidí sešlo dnes v poledne na Staroměstském náměstí v Praze na demonstraci proti islámu v Česku. K účastníkům protestu promluvil předseda hnutí Úsvit a poslanec Tomio Okamura nebo šéfka hnutí Česká suverenita Jana Volfová a po projevech se vydali na pochod k ministerstvu vnitra. Na Staroměstském náměstí se krátce před polednem sešly také asi čtyři desítky lidí k bohoslužebnému setkání za soužití s menšinami. Svolavatele tohoto shromáždění evangelického faráře Mikuláše Vymětala a romskou aktivistku Ivanu Čonkovou zadržela policie kvůli česko-romské vlajce. Souběžně s protiislámskou demonstrací se konal recesistický protest parodující hesla odpůrců islámu. 

Ještě před demonstrací odpůrců islámu se u Husova pomníku setkali lidé, kterým muslimové a muslimské učení v České republice nevadí. S transparenty hlásajícími "Mám rád svůj kebab", "Všichni jsme tu doma", "Nenávist není řešení" nebo "Islám je proti násilí a extremismu" zpívali písně, četli z náboženských textů včetně koránu, drželi minutu ticha za oběti nenávisti ve světě a pomodlili se za mír a soužití. Mezi účastníky bylo i několik muslimských rodin.

"Když společnost toleruje projevy nenávisti vůči menšinám, na dlouhou dobu to pokazí atmosféru všude, takže špatně se v takové společnosti cítí jak příslušníci menšin, tak i většina. Závažné problémy našeho světa ale můžeme řešit pouze společně," vysvětlil důvody shromáždění evangelický farář z iniciativy Společně žít v míru Mikuláš Vymětal.

Účastníci shromáždění proti nenávisti drželi také tzv. česko-romskou vlajku. To se však nelíbilo některým účastníkům shromáždění proti Islámu. "Organizátoři z politické strany Úsvit se snaží přimět policii k zásahu proti náboženskému shromáždění, protože jeho účastníci mají česko-romskou vlajku, čímž údajně znesvěcují státní symboly České republiky," uvedli organizátoři náboženského shromáždění na Facebooku.

Policie nakonec zasáhla a předvedla na služebnu evangelického faráře Mikuláše Vymětala a romskou aktivistku Ivanu Čonkovou. "Muž, ročník 1971, svolavatel demonstrace, a žena, ročník 1984, skončili na služebně pro podezření z přestupku proti pořádku ve státní správě, hanobení státního symbolu," uvedla pro server Romea.cz policejní mluvčí Jana Rösslerová. Po podání vysvětlení byli oba krátce po 16 hodině propuštěni.

"Česko-romskou vlajku jsme společně s Ivanou Čonkovou drželi asi tři minuty. Vlajku vnímám jako umělecké dílo, které vyjadřuje důležitou věc k identitě Romů a Čechů. Nevnímal jsem, že by to bylo trestné nebo třeba jen přestupek. Vlajku drželi i další lidé a je zajímavé a velmi nápadné, že ze všech těch lidí zadržela policie právě nás dva, tedy dvě nejvýraznější osobnosti vystupující na shromáždění," uvedl pro server Romea.cz Mikuláš Vymětal po opuštění policejní služebny.

"Já jsem svolával shromáždění a Ivana Čonková zpívala romskou píseň a právě to vzbudilo u extremistů největší nenávist.  Na Ivanu Čonkovou tam křičeli rasistické nadávky, což je trestný čin, není to ani přestupek. Policii jsem na to upozorňoval, ale ta nic neudělala. Tvrdili, že se to těžko dokazuje, pokud to bylo pouze řečeno," dodal pro Romea.cz Mikuláš Vymětal.

Policie nakonec došla podle Vymětala k závěru, že nejde o trestný čin, ale o přestupek, který bude předán k řešení na Prahu 1. Nad hlavami účastníků antiislámského shromáždění vlála také upravená česká vlajka, Policie ČR však proti majiteli této vlajky nijak nezasáhla, dodává Romea.cz

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)