Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Putna přinesl na Hrad knihu o ruské religiozitě, aby se Zeman poučil

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 31. ledna 2015 23:47
Putna přinesl na Hrad knihu o ruské religiozitě, aby se Zeman poučil

Obálka knihy "Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity"
Autor: www.ivysehrad.cz

Praha - Literární historik Martin C. Putna přinesl v pátek na Pražský hrad výtisk své knihy o dějinách ruské religiozity. Prý aby se prezident Miloš Zeman více poučil o věcech, o kterých rád mluví. Putna, který je znám jako Zemanův kritik, to řekl novinářům. Knihu převzal hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Slíbil, že si ji přes víkend přečte a v pondělí ji předá Zemanovi.

Putna ve své nové knize Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity nabízí pohled na kulturní a duchovní kořeny, z nichž vyrůstá současná ruská politika. Na vybraných literárních a uměleckých dílech Putna vysvětluje hlavní body ruských kulturních a duchovních dějin, které vedly od svatého Vladimíra k Vladimiru Putinovi a od jurodivých k Pussy Riot. Kniha byla veřejně prezentovaná ve čtvrtek 29. ledna v rámci panelové diskuze pod názvem od svatého Vladimíra k Vladimiru Putinovi. Diskuzní večer se uskutečnil v prostorách dominikánského kláštera na Praze 1 ve zcela zaplněném sále. Kromě Putny se debaty zúčastnil Karel Schwarzenberg, novinářka Petra Procházková a a bývalý velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský.

Putna své darování knihy prezidentovy zdůvodnil tím, že otázky kolem Ruska a Ukrajiny jsou aktuální a současní politici a novináři hovoří hlavně o "současné rovině vztahů". "A jelikož jsem se léta zabýval ruskými kulturními dějinami, náboženskými i literárními, tak jsem si řekl, že je mojí povinností jakožto odborníka pokusit se poskytnout k tomu trochu hlubších souvislostí," řekl novinářům. 

"To znamená, že věci politické, jak se dějí dnes, nevznikly dnes a nevznikly včera, ale souvisí s velmi složitým kulturním a náboženským vývojem, který začal koneckonců na Krymu ještě před 3000 lety. Takže ta kniha začíná vlastně Krymem," dodal Putna. 

Do knihy napsal věnování, ve kterém vyjádřil přání, aby se Zeman "hlouběji poučil o věcech, o kterých rád hovoří". Před novináři poznamenal, že se k prezidentovým názorům již několikrát kriticky vyjadřoval, například o výroku, že válka na Ukrajině je pouhou chřipkou. Doufá, že knihou přispěje k poučenější argumentaci. Na otázku, zda Zeman potřebuje poučenější vhled do problematiky, Putna odpověděl, že je o tom "dost přesvědčen". 

Putna patří k Zemanovým kritikům, prezident ho odmítal jmenovat profesorem, oficiálně kvůli jeho údajně nevhodnému chování na veřejnosti. Nakonec i po veřejné kritice dekret podepsal, nezve ale například na Hrad na oslavy rektora Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity, který se tehdy Putny zastal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)