Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež potvrdil další krok k možné beatifikaci zavražděného arcibiskupa Romera

Ze světa / juml / ČTK / 4. února 2015 8:14
Papež potvrdil další krok k možné beatifikaci zavražděného arcibiskupa Romera

Zavražděný salvadorský arcibiskup Óscar Romero
Autor: Wikipedia.org / Pedro Nonualco / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes potvrdil, že salvadorský arcibiskup Óscar Romero, zavražděný v roce 1980 pravicovými extremisty, byl zabit z nenávisti k víře a může tedy být považován za mučedníka. Romero je tak opět o krok blíže ke svatořečení.

Arcibiskup Romero byl podle vatikánského rozhlasu proslulým obráncem lidských práv. Vystupoval na obranu pronásledovaných a hájil je před represemi vládnoucího vojenského režimu. V mnoha částech Latinské Ameriky je už dnes více méně jako svatý uctíván.

V roce 1990 byl zahájen jeho beatifikační proces. O sedm let později byla jeho dokumentace předána Kongregaci pro svatořečení. Papež dnes schválil nález vatikánské teologické komise, která ke svému závěru dospěla počátkem roku. Církev může nyní Romera prohlásit za blahoslaveného bez nutnosti doložit s ním spojený zázrak. Blahořečení je mezistupněm kanonizačního procesu na cestě ke svatořečení.

František, první papež z Latinské Ameriky, loni v srpnu označil Romera za "božího člověka". S Romerem sdílí papež názor, že katolická církev by se na svět měla dívat očima nejchudších lidí.

Romero byl významnou postavou v boji proti takzvaným eskadrám smrti, což byly na salvadorskou vládu napojené oddíly likvidující během občanské války oponenty vojenského režimu. Stavěl se na stranu mnohdy krajně levicových povstalců a vyzýval vládu k ukončení násilností. Zastřelen byl během mše ve druhém roce salvadorské občanské války.

Za vraždu nebyl nikdo potrestán a jménem státu se oficiálně omluvil teprve levicový prezident Mauricio Funes před čtyřmi lety. Podle něj byl arcibiskup obětí útoku lidí krytých tehdejší vládou.

Během salvadorské občanské války v letech 1979 až 1992 zemřelo okolo 75.000 lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)