Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval biskupy, aby napomohli k vyšetření sexuálních skandálů

Ze světa / juml / ČTK / 5. února 2015 14:09
Papež vyzval biskupy, aby napomohli k vyšetření sexuálních skandálů

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Katolická církev se musí očistit od pohromy, kterou způsobilo sexuální zneužívání dětí kněžími. Uvedl to dnes v dopise biskupům papež František, který katolické duchovní vyzval ke spolupráci s komisí vyšetřující zneužívání nezletilých. Tu papež vytvořil na podzim ve snaze urychlit prošetření případů, kvůli nimž čelila církev kritice v řadě zemí světa. 

"Musíme učinit vše, co je možné, abychom zbavili církev pohromy sexuálního zneužívání nezletilých a otevřeli cestu k usmíření a zahojení (ran) těch, kteří byli zneužiti... Rodiny musí vědět, že církev dělá všechno pro ochranu jejich dětí," napsal papež podle agentury Reuters. 

František adresoval katolickým biskupům dopis před vůbec prvním setkáním vatikánské komise určené především k řešení nejzávažnějších delitků kněžích, zejména sexuálního zneužívání dětí. 

Jedna ze členek komise Marie Collinsová z Irska, která se v minulosti sama stala obětí zneužití, Reuters řekla, že o dopis pro biskupy požádali papeže přímo členové komise. Prý tím chtěli biskupy přesvědčit, aby se vyvarovali kladení překážek v práci vatikánského orgánu. 

Za zneužívání nezletilých byly v minulosti obviněny či odsouzeny stovky kněží v řadě zemí Evropy, ale i ve Spojených státech či Kanadě. Františkův předchůdce Benedikt XVI., během jehož pontifikátu se začaly tyto skandály vyšetřovat, se podle Vatikánu sešel s několika zneužitými lidmi během svých cest po světě. František je nicméně prvním papežem, který se loni v létě s oběťmi setkal na půdě Vatikánu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)