Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slovenské referendum o rodině je neplatné, téměř 80 % Slováků zůstalo doma

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 8. února 2015 10:24
Slovenské referendum o rodině je neplatné, téměř 80 % Slováků zůstalo doma

Nejvyšší účast 32,21 % byla v Prešovském kraji, naopak téměř poloviční v Banskobystřickém
Autor: Michal Škop

Bratislava - Většina z 944 647 lidí, kteří se zúčastnili hlasování řekla ve včerejším slovenském referendu třikrát ÁNO, přesto je neplatné. Aby bylo závazné musela by hlasovat víc jak polovina všech oprávněných voličů, tedy přibližně 2,2 miliónu lidí. Nejvyšší účast 32,21 % byla v Prešovském kraji, naopak téměř poloviční 15,48 % v Banskobystřickém.

Anton Chromík, jeden z hlavních mluvčí Aliancie za rodinu, která referendum iniciovala, již včera večer okomentoval průběžné výsledky: “Je to velký počet lidí, který se bude blížit k miliónu a je to něco úžasného. Nedali se zastrašit ani médii (…) Toto téma je bytostně důležité pro ty, kteří přišli. Ti, kteří nepřišli, na jejich názor se nepřihlíží.”

„Lidé využili svoje ústavní právo a zorganizovali toto referendum. Já cítím smutek a rozčarování z toho, co toto referendum pro naši zemi všechno přineslo,“ řekl slovenský prezident Andrej Kiska krátce po hlasování.

Referendum se ptalo na tři otázky: Souhlasíte s tím, aby se manželstvím označovalo jen spolužití jednoho muže a jedné ženy? Souhlasíte s tím, aby páry stejného pohlaví nemohly adoptovat děti? Souhlasíte s tím, aby děti nemusely na vyučování o sexu nebo eutanázii, když ony nebo jejich rodiče nesouhlasí s obsahem vyučování?

Jasnou podporu mu vyjádřila například Konference biskupů Slovenska. Ta po oznámení definitivních výsledků poděkovala všem, kteří se hlasování účastnili a vyzvala k analýze a zamyšlení nad výsledky: “Děkujeme Aliancii za rodinu a všem dobrovolníkům, děkujeme našim státním představitelům a představitelům politických stran, kteří referendum podpořili. Skutečnost, že se referenda nezúčastnilo požadovaných alespoň 50 procent oprávněných voličů, je bezpochyby důvodem na analýzu a zamyšlení. Opakovaně povzbuzujeme k vzájemné úctě vůči všem lidem a ke konkrétní pomoci rodinám v našem okolí.”

“Bylo by naivní a hloupé tvářit se, že referendum bylo úspešné. Je potřeba se poctivě zabývat tím, proč účast byla tak nízká,” řekl v diskusi na TA3 politický analytik Ján Baránek. “Referendum bylo úspěchem pro demokracii a mezinárodní tvář Slovenska,” reagovala socioložka Silvia Porubänová. “Funguje fenomén sociálních sítí a nefungují pastýřské listy,” dodala.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)