Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Havlíčkově Brodě pokračoval soud s obžalovaným knězem

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. února 2015 14:21
V Havlíčkově Brodě pokračoval soud s obžalovaným knězem

Ilustrační foto: Alegorie spravedlnosti
Autor: Wikipedia.org / Mylius / Creative Commons

Havlíčkův Brod - Výpovědi všech poškozených v případu havlíčkobrodského kněze Erika Tvrdoně obžalovaného ze znásilnění a zneužití pěti žen a dívek jsou podle soudních znalců věrohodné. Žádná z nich netrpí duševní chorobou, jednání obžalovaného na nich nezanechá žádné trvalé následky. Vyplývá to z výpovědí několika soudních znalců, které dnes havlíčkobrodský okresní soud vyslechl. Hlavní líčení bude podle soudkyně Hany Doubkové pokračovat 24. února.

Podle obžaloby spáchal Tvrdoň devět trestných činů na pěti ženách - dvou dospělých, dvou mladistvých a jedné nezletilé, za což mu hrozí až deset let vězení. Žaloba kněze viní ze sexuálního nátlaku, vydírání, znásilnění, pohlavního zneužití a ze zneužívání dítěte k výrobě pornografie.

Podle státní zástupkyně Zdeňky Tománkové je zvlášť závažné, že obžalovaný zneužil dívku mladší 15 let a využil při tom svého postavení a její závislosti. Dívku údajně žádal o zasílání erotických fotografií a osahával ji. S jinými ženami kněz podle žaloby vedl erotickou korespondenci textovými zprávami, při schůzkách je osahával a proti jejich vůli s nimi měl pohlavní styk. Tvrdoň vinu od začátku odmítá.

Soudní znalci dnes označili Tvrdoně za sociálně silnou až dominantní osobnost se schopností manipulovat. "Není však typickým sexuálním agresorem," poznamenal psycholog Jan Lašek. To potvrdil i sexuolog Jan Zbytovský, podle nějž však má obžalovaný sexuálně deviantní sklony. Navrhuje pro něj proto ochrannou ambulantní léčbu.

Jednání se dnes konalo v nepřítomnosti obžalovaného. Soud vyhověl jeho žádosti, aby dnešnímu jednání i všem dalším nemusel být přítomen.

Prověřování duchovního zahájilo oznámení od sedmatřicetileté ženy. Uvedla, že na ni muž od léta 2012 vyvíjel v havlíčkobrodském bytě psychický nátlak a koncem loňského roku ji čtyřikrát znásilnil. Havlíčkobrodští kriminalisté se případem zabývají od počátku loňského prosince. Podezřelého zadrželi loni v únoru v Praze před bytem, který muž příležitostně užíval. Hradecký diecézní biskup Jan Vokál už dříve postavil obviněného duchovního mimo službu.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)