Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 5 lety byl Duka jmenován pražským arcibiskupem

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. února 2015 13:58
Před 5 lety byl Duka jmenován pražským arcibiskupem

Kardinál Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Josef Nerušil / Creative Commons

Praha - Před pěti lety, 13. února 2010, jmenoval papež Benedikt XVI. novým pražským arcibiskupem a českým katolickým primasem královéhradeckého biskupa Dominika Duku. Ten se úřadu pražského arcibiskupa ujal 10. dubna téhož roku, když vystřídal kardinála Miloslava Vlka.

Duka byl vysvěcen na kněze kardinálem Štěpánem Trochtou 22. června 1970. Oficiálně se však svému poslání mohl věnovat jako farář pouhých pět let, neboť již v roce 1975 mu byl odebrán státní souhlas k duchovní činnosti.

V následujících letech komunistického režimu byl Duka zaměstnán jako rýsovač ve Škodě Plzeň, i nadále se ale věnoval duchovní činnosti, byl vikářem provinciála dominikánského řádu nebo magistrem kleriků. V letech 1981-1982 byl za svou činnost vězněn. Později se Duka stal provinciálem řádu dominikánů v Československu a v červnu 1998 byl jmenován sídelním biskupem královéhradecké diecéze.

Od jara do podzimu 2008 vedl jako dočasný správce i litoměřickou diecézi. V pořadí 36. pražským arcibiskupem byl Duka jmenován v únoru 2010. Krátce poté usedl do čela České biskupské konference. V únoru 2012 se Duka stal ve Vatikánu kardinálem, teprve šestým v Česku od roku 1945.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)